Australische schenking voor Ieper - Ieper - 25/04/2019
Donderdag 25 april (ANZAC DAY) 2019, 9u30 in het Kenniscentrum van het In Flanders Fields Museum, Sint Maartensplein 3, 8900 Ieper
 
De thuiskomst van een stukje van het vooroorlogse Ieper:  Schenking van een onderdeel van een decoratief hekken uit de dekenkapel van de Sint-Maartenskathedraal door de familie van Max White (Aus)
 
De Australiër Max White diende bij de Royal Field Artillery. Na een opleiding van een aantal maanden werd hij vanaf april 1916 aan een 18-Pounder field gun unit (64 Battery) toegevoegd. Hij bleef de ganse oorlog bij deze eenheid en maakte heel wat van de grote veldslagen mee (Slag bij Hill 62, Slag bij Vimy, Derde Slag bij Ieper, Duitse Lenteoffensief, geallieerd bevrijdingsoffensief). Hij werd twee keer ernstig verwond onder meer aan zijn voorhoofd. Een splinter van een granaatscherf was net boven zijn neus, zijn voorhoofd binnengedrongen en bleef er de rest van zijn leven zitten. Net als de splinter in zijn lichaam, koesterde hij een andere blijvende herinnering aan de Eerste Wereldoorlog.



Max was een tijdje met zijn eenheid gekampeerd bij de ruïnes van de Lakenhallen en de Sint-Maartenskathedraal. Grote hoeveelheden puin en getuigenissen van menselijke bewoning waren overal aanwezig, niets was onaangetast door de onophoudelijke bombardementen op onze stad. Het was op deze puinhoop dat hij een koperen voorwerp vond, zo vertelde hij later aan zijn kinderen en kleinkinderen. Max wist niet precies wat het voorwerp was, wellicht een stuk van een kandelaar? Tijdens de oorlog droeg hij het zware object als een geluksbrenger overal mee naartoe.
Ondertussen heeft onderzoek ons geleerd dat het bronzen voorwerp een decoratief element van de vroegere dekenkapel van de Sint-Maartenskathedraal is. Die kapel werd na de oorlog niet weer opgebouwd.




 
De kleinzoon van Max White, Max Scholefield was 15 toen zijn grootvader stierf. Hij bracht veel tijd met hem door en bewonderde hem mateloos. Het verhaal van het mysterieuze bronzen voorwerp dat grootvader in bijzonder pijnlijke omstandigheden overal had meegesleept, prikkelde de fantasie van de kleine Max. Zijn familie besloot onlangs om het unieke voorwerp terug naar Ieper te brengen.

Although I was only a lad of 15 when my grandfather died, I loved him and admired him. It will be my honour to return this part of history that he saved, to its home. Max Scholefield
 
The journey back

De stad Ieper en het museum, maar ook de kerkgemeenschap van de Sint-Maartenskathedraal hebben in het verleden al heel wat memorabilia die door militairen tijdens de oorlog werden opgeraapt en meegenomen, teruggekregen. Wij noemen dat ‘the journey back’ . Voor heel wat families is deze terugreis een emotioneel proces. Dit bronzen voorwerp zal in eerste instantie in het museum tentoongesteld worden, later kan het overgebracht worden naar de Kathedraal.
 
Enkele foto's van de schenking op donderdag 25 april 2019.

DSC_8317

DSC_8319

DSC_8320

DSC_8323

DSC_8324

DSC_8326

DSC_8327

DSC_8329

Foto's genomen in de kathedraal tegen de muur waarachter vroeger de dekenkapel stond.

DSC_8333

DSC_8335

  Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.