Minister Diependaele maakt ruim 149.000 euro vrij voor restauratie Menenpoort
05 March 2024 - Ieper - Bron: Lode Vanneste, N-VA
Minister Matthias Diependaele (N-VA) maakt 149.130,57 euro vrij voor restauratiewerken aan de Menenpoort in Ieper. “De iconische Menenpoort is al bijna honderd jaar het bekende herdenkingsmonument voor de bijna 55.000 Britse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden maar nooit teruggevonden werden. De Vlaamse premie zal gebruikt worden voor werken die het gevolg zijn van asbestverwijdering zoals het herstel van metselvoegwerk, van beschadigde natuursteen en van het plafond van het tongewelf”, stellen Eva Ryde en Gijs Degrande van N-VA West-Vlaanderen.

Dankzij deze standaardpremie van het kabinet Onroerend Erfgoed van N-VA-minister Matthias Diependaele kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. “Ook de Commonwealth War Graves Commission maakt gebruik van de premie om de Menenpoort in goede conditie te houden. De middelen worden gebruikt om werkten te financieren die het gevolg zijn van astbestverwijdering. Het is één van de vele erfgoedprojecten in de West-Vlaanderen waarvoor Matthias Diependaele deze bestuursperiode centen voor vrijmaakt. Het is duidelijk dat de minister een boontje heeft voor het erfgoed in onze provincie”, Eva Ryde, de Ieperse schepen van de N-VA.

‘Ook bij deze restauratie draait het niet zomaar om steen, staal of hout. Het is vooral het verhaal van deze regio en van de bijna 55.000 Britse en Commonwealth-soldaten die hier sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat verhaal wil de N-VA doorgeven aan de volgende generaties. Deze Vlaamse middelen zijn bijzonder welkom want de West-Vlaming voelt zich verbonden met z’n onroerend erfgoed”, besluit Gijs Degrande, raadgever Erfgoed voor de N-VA in het Vlaams Parlement.