Herdenking munitieramp - Wijtschate - 24/06/2022
Op 24 juni 1922 waren arbeiders in Wijtschate bezig met het opruimen van oorlogsmunitie. Helaas kantelde het wagonnetje waarop de munitie lag en dit ontplofte. Bij de ramp vielen 11 doden. 

Op vrijdag 24 juni 2022 vond een korte herdenking plaats in Wijtschate nabij de kruising van de Hollandseschuurstraat en de Voormezelestraat. Voor de gelegenheid werd een privébos eenmailig geopend.

De herdenking vond plaats nabij een oude Duitse bunker. Zicht op de plaats waar de ontploffing plaats vond.Verwelkoming door Wieland De Meyer, burgemeester van Heuvelland.Het was Rinda De Poorter die het inititiatief had genomen voor de herdenking. Zij is de achterkleindochter van Isidoor Odent, een van de 11 slachtoffers.

Heel wat familieleden van de slachtoffers waren aanwezig.

Na een stil moment bracht oud-burgemeester Marc Lewyllliie het lied dat geschreven werd naar aanleiding van deze ramp.Ook zijn vader, de 100-jarige André Lewyllie, was er graag bij. André werd geboren op 27 februari 1922.

Daarna ging het terug naar de auto's.Iedereen was dan welkom in de bibliotheek van Wijtschate voor een drankje. Ook de tentoonstelling 'Wijtschate doorgrond' kon er nog bezocht worden.Rinda De Poorter (links) in gesprek met André Vansevant (midden) en een kleinzoon van een van de slachtoffers. André is de kleinzoon van Petrus Vansevenant die ook omkwam op 24 juni 2022.André Vansevanent bezit onder andere nog een kopie van de foto's die in 1922 verschenen in de krant, een foto van zijn grootvader, een foto van het intussen verdwenen graf en ook nog de identiteitskaart van zijn grootvader.

De ramp wordt ook beschreven in de literatuur, onder andere in 'Ieper, de herrezen stad'

en het boek 'Land van schroot en knoken'. 

  Pagina aangemaakt door WO1.be / Greatwar.be.