Begrafenis Lance Serjeant Robert Brand - Mesen - 25/10/2023
Op woensdag 25 oktober 2023 vond de begrafenis plaats van soldaat Lance Serjeant Robert Brand en 2 onbekende soldaten van het 9e Battalion, Highland Light Infantry. De dienst vond plaats op de Britse begraafplaats Messines Ridge British Cemetery.

De lichamen van de drie soldaten werden gevonden in Nieuwkerke in de periode van juni 2018 tot noevmber 2019 tijdens archeologische werkzaamheden die plaats vonden voor een uitbreiding door Clarebout Potatoes.

Vondsten bij de lichamen lieten toe om hen te identificeren als soldaten van het 9th (Glasgow Highland) Battalion, The Highland Light Infantry. Andere vondsten wezen erop dat ze gesneuveld waren na augustus 1916. Deze informatie werd gecombineerd met informatie uit de oorlogsdagboeken van het Battalion en met andere bronnen. Hierdoor kon de datum van hun dood bepaald worden tussen 13 en 15 april 1918, dus tijdens de Slag om de Leie.

Er werden pogingen ondernomen om de 3 soldaten te identificeren, maar tot op heden kon alleen Lance Sergeant Robert Brand geïdentificeerd worden. 

Hij werd geboren in Stirling op 13 september 1893 als zoon van William PcPahil Brand en Christine Johnston Arthur die in juli van dat haar getrouwd waren. Robert was de oudste van 12 kinderen. Hij ging tijdens WO1 eerst naar Frankrijk in november 1914 en was in 1916 gehospitaliseerd na een schot in de nek. Hij stierf tijdens de Slag om de Leie, ook gekend als de Vierde Slag om Ieper van 7 tot 29 april 1918. Het was een onderdeel van het Duitse lenteoffensief tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het belangrijkste doel hiervan was om Ieper in te nemen en vervolgens de Britse troepen te drijven richting de kanaalhavens en zo uit de oorlog. De Duitsers slaagden er in om 10 mijl grondgebied te veroveren, maar het lukte hen uiteindelijk niet om de Britten te verdrijven uit de regio Ieper.


  Pagina aangemaakt door WO1.be / Greatwar.be.