Wij werden uitgenodigd op een herdenkingsmoment op
Lijssenthoek Military Cemetery (Boescheepseweg, Poperinge). Op die dag werd soldaat
Johann Gräf herdacht door leerlingen van het College van Poperinge, de Heilige Familie Ieper en de Gesamtschule Berger Feld uit Gelsenkirchen (Duitsland). De achterneef van Gräf en de burgemeester van het stadje Kirchenlamitz (geboorteplaats van Gräf) waren aanwezig zijn. De leerlingen van het college legden een krans neer in naam van de stad Poperinge.
Het verhaal van Johan Gräf werd uitgeplozen door de leerlingen van Gelsenkirchen. Ze kregen hierbij de hulp van de archivaris van Kirchenlamitz. De archivaris vond pas begin november 2013 een foto van Johan Gräf. De WO I-cel ontdekte dat Gräf een van de gewonde patiënten was die omkwam tijdens het bombardement op het evacuatiehospitaal van Lijssenthoek. Het verhaal van Johan Gräf vindt u hieronder:
Johann Gräf (1889 - 1917)
Gestorven door Duitse vliegtuigbom
Johann is de zoon van Lorenz Gräf und Margarete. Hij is geboren in Kirchenlamitz, een stadje in de Duitse deelstaat Beieren. Johann is schoenmaker. In september 1914 wordt hij soldaat bij het 19de Bayrische Infanterie Regiment, 4de Kompanie.
Op 16 augustus 1917 strijdt Johann met zijn regiment in de Duitse linies op Frezenberg, een gehucht ten noordoosten van Ieper, grondgebied Zonnebeke. Daags ervoor is de Slag om Langemark gestart, een fase in de Derde Slag om Ieper. Johann en zijn regiment komen er tegenover het 7de bataljon van de Irish Rifles en het 9de bataljon van de Royal Dublin Fusiliers te staan.
Johann geraakt gewond, wordt krijgsgevangen gemaakt en afgevoerd naar n°17 C.C.S., het Britse evacuatiehospitaal op Lijssenthoek. Ook Adam Hess, een soldaat van hetzelfde regiment wordt diezelfde dag gewond afgevoerd naar Lijssenthoek.
In de nacht van 17 augustus dropt een Duits vliegtuig een aantal bommen boven de evacuatiehospitalen op Lijssenthoek. Twee bommen treffen het Britse hospitaal n°17. Er vallen 24 doden en 42 gewonden. Onder de doden: 10 Duitsers. Johann is één van hen. Hij wordt daags nadien begraven. Adam Hess overleeft het bombardement, maar sterft twee dagen later, op 19 augustus.
Johann ligt begraven in een collectief graf, perk 20, rij B.

De portretfoto van Johann Gräf is een van de 130 portretfoto’s die het Lijssenthoek Archief verzamelde sinds de opening van het bezoekerscentrum, in september vorig jaar. De foto's werden in hoofdzaak geschonken door familieleden van de slachtoffers. Daarnaast stelde ook het Passchendaele-museum van Zonnebeke een aantal foto’s ter beschikking. Het museum heeft in zijn archieven ook persoonsmappen van soldaten die stierven tijdens de Slag om Passchendaele. De onderzoeker van de WO I-cel kon die persoonsmappen inkijken en vond een aantal namen terug van soldaten die op Lijssenthoek begraven liggen. Het museum was bereid om een twintigtal portretfoto’s ter beschikking te stellen.
De
fotoherdenkingsmuur is een van de blikvangers van het bezoekerscentrum en telde bij de opening al 1200 portretten. Heel wat familieleden vinden het belangrijk dat ook hun naaste een plaatsje krijgt op de muur. Op de box is er effectief ruimte voorzien om alle Lijssenthoek-slachtoffers (bijna 11 000) te herdenken. Door de nieuwe portretten jaarlijks aan te brengen, wil het bezoekerscentrum wijzen op het blijvend belang van het onderzoek naar de persoonsverhalen achter de grafstenen op Lijssenthoek.
Op een jaar tijd kreeg het bezoekerscentrum Lijssenthoek al ruim 55 000 bezoekers over de vloer.
Enkele foto's:
Elke dag van het jaar zie je wie er begraven werd op Lijssenthoek.
De grafsteen van Johan Gräf.
Lament door de Duitse piper.
Jammer genoeg regende het.
Neerleggen van bloemen.
Dan ging het terug naar het bezoekerscentrum waar een aantal nieuwe foto's werden aangebracht
door Ilina Theeten uit Poperinge
en Anatoli Slavov, beide leerlingen van het Sint-Janscollege uit Poperinge.
Ook hun lerares Lieve D'haene kleefde enkele foto's.
En ook Annemie Morisse (WO1-cel Stad Poperinge) kleefde er enkele.

Pagina aangemaakt door Westhoek.be & WO1.be & Greatwar.be.