Een gerestaureerde hospitaalbarak als pleisterplek op het domein De Lovie - Poperinge - 26/02/2016
Iedereen die er ooit is geweest, zal het beamen: het historische kasteelpark ‘De Lovie’ in Poperinge is een prachtige omgeving. Eén van de mooiste troeven van het park ligt evenwel in de respectvolle ontmoeting tussen de vele mensen die er wonen, werken en op bezoek komen. Deze ontmoeting en positieve beeldvorming krijgen nu een nieuwe impuls, dankzij de restauratie van een bescheiden veldhospitaalbarak uit de Eerste Wereldoorlog.
 
Het park - een beschermd dorpsgezicht met 8 beschermde monumenten - is een groene oase voor mensen die rust en geborgenheid wensen of nodig hebben. In het park kan je ook wandelen of deelnemen aan natuurbelevingsactiviteiten. Groepen boeken er gegidste rondleidingen, scholen komen er op bezoek en regelmatig gaan er druk bijgewoonde evenementen door. De Lovie wil de natuurlijke en culturele troeven van het park nog beter inzetten in dienst van zijn bewoners en de hele gemeenschap.
 
De restauratie van een houten hospitaalbarak in het park bood hiervoor een unieke kans. Het gebouw is zowat de enige bewaarde veldhospitaalbarak uit de Eerste Wereldoorlog en heeft een grote historische waarde. Het is een beschermd monument, dat in 2015 met zorg werd gerestaureerd. Het gebouw is ook zélf een plaats van zorg geweest: het maakte immers deel uit van een oorlogshospitaal en van een sanatorium voor tuberculosepatiënten. De gerestaureerde barak respecteert dit verleden en vervult nu een dubbele functie.
 
De eerste functie toont de hospitaalbarak als een open monument. De geschiedenis van het gebouw wordt verteld door infoborden in en bij het gebouw, maar kan ook aan bod komen tijdens een gegidst bezoek aan de monumenten van het park. Deze rondleidingen en infoborden verbinden alle historische monumenten met elkaar. De barak is bewust flexibel ingericht, zodat hij gebruikt kan worden voor uiteenlopende presentaties, demonstraties of workshops georganiseerd door, of in samenwerking met De Lovie.
 
De tweede functie verankert de barak binnen zijn omgeving en de werking van De Lovie. Sinds een tiental jaar bevindt zich in dit deel van het park namelijk de Hoeve voor Zes Zintuigen: een plaats waar bewoners spelenderwijs en op een zintuiglijke manier de hoeve kunnen beleven. De barak biedt een aanvullende binnenruimte voor deze zintuiglijke beleving en is uiteraard toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De barak laat zich als een uitvalsbasis gebruiken voor activiteiten rond natuurbeleving en natuureducatie in het park. Verschillende thematische koffers in de barak focussen op de omringende natuur en de zorggeschiedenis van het monument. Ze zijn bedoeld voor bewoners en schoolgroepen uit het lager en kleuteronderwijs.
 
De gerestaureerde barak werd op vrijdag 26 februari officieel ingehuldigd. De bewoners van het park De Lovie kregen echter de primeur: zij konden al vanaf woensdag 24 februari de barak in avant-première ontdekken tijdens een geanimeerd bezoek. De restauratie van de veldhospitaalbarak is mogelijk gemaakt dankzij de Vlaamse Overheid en de Stad Poperinge. De Provincie West-Vlaanderen subsidieerde de inrichting als een publieksgericht erfgoedproject en ondersteunde eveneens de cultuur-educatieve ontsluiting van het gebouw en het hele kasteeldomein. 
 
De veldhospitaalbarak is een gebouw als geen ander in het park De Lovie. Het bestaat volledig uit hout en staat op bakstenen blokken. Het oogt nieuw, maar heeft een oude ziel. Het is een plaats van rust en verzorging, een halte tijdens een bezoek, een aangename plek. Een ‘pleisterplek’ dus, voor iedereen die het park De Lovie bezoekt.

Hieronder een reportage van de opening.
 
DSC_3644

DSC_3645

DSC_3647

DSC_3648

Directeur Patrick Deferme van De Lovie nam als eerste het woord.

DSC_3649

Daarna was het de beurt aan architect Dries Vanhove die een overzicht gaf van de restauratiewerken.

DSC_3650

DSC_3652

DSC_3653

De barak voor de restauratie.

DSC_3654

DSC_3655

Projectmedewerker Lieven Lamote mocht gedurende een jaar werken om een invulling te geven aan het project.

DSC_3656

Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe ging dieper in op de 100-jarige herdenking en de rol van de Provincie West-Vlaanderen hierin.

DSC_3657

Lieven Lamote kreeg een geschenkje voor zijn inzet.

DSC_3660

En dan ging het met de bus of te voet naar het veldhospitaal.

DSC_3661

DSC_3662

DSC_3663

DSC_3664

Terug op de blokken geplaatst zoals het vroeger was.

DSC_3665

In het midden staan een rij opbergkastjes waar heel wat materiaal in te vinden is.

DSC_3666

DSC_3667

DSC_3668

DSC_3669

DSC_3670

En infopanelen geven duiding bij de geschiedenis en de restauratie.

DSC_3671

DSC_3672

DSC_3673

DSC_3674

Een filmpje toont beelden van de restauratie.

DSC_3676

DSC_3677

DSC_3678

DSC_3679

Terug naar het kasteel voor de receptie.

DSC_3680

DSC_3681

DSC_3682

DSC_3683
  Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.