Age 14
Geert Spillebeen
Age 14
"Age 14" staat er te lezen op zijn grafsteen in de buurt van Ieper. Toch haalde hij niet eens zijn 14de verjaardag.

Van de Zuid-Ierse jongen John Condon was tot voor kort maar weinig bekend. Zeker is dat hij de allerjongste soldaat was die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelde. Hij was een van de slachtoffers van de eerste gasaanvallen in de "Grote Oorlog". Geert Spillebeen deed er drie jaar over om het leven van deze onbekende straatjongen bijeen te puzzelen. Het werd geen saai, historisch verhaal, maar alweer een meeslepende roman. Hoe kon een jongen van 11 soldaat worden?

Hoe belandde hij in het Britse beroepsleger? En kort daarna aan het front in de Westhoek, in 'Flanders Fields'? Een boeiende roman gebaseerd op waar gebeurde feiten.

Radio 1-journalist Geert Spillebeen zag in Afrika met eigen ogen hoe kinderen worden ingezet in moderne oorlogen. In Soedan bijvoorbeeld. Maar het gebeurde ook in West-Europa, in de oorlog 1914-'18. De kleine John Condon is daar het sterkste voorbeeld van. In zijn eerste roman Zomer in Passendale dook de figuur van de jongste soldaat al heel even op. De boeken kunnen volledig apart gelezen worden, maar ook nu weer wijst de auteur op een meeslepende manier op de zinloosheid van de Grote Oorlog, van elke oorlog. Vroeger en nu. Een aangrijpend anti-oorlogsboek.

Geert Spillebeen is ook de auteur van "Kiplings Keuze", een andere roman over de Eerste Wereldoorlog en hun slachtoffers. (Voor tieners en volwassenen.)

Technische gegevens:
  • 112,5 x 20 cm staand
  • 128 blz.
  • Auteur: Geert Spillebeen
  • Uitgegeven door Uitgeverij Averbode
  • Verkoopprijs 9,95 Euro
  • ISBN = 90-317-1582-4

Gepubliceerd: 15/09/2001.