Brownsea Boy Scouts in Flanders Fields
Geert Spillebeen
Brownsea Boy Scouts in Flanders Fields
1 augustus 1907

Sir Robert Baden Powell blaast op een Kudu-hoorn uit Zuid-Afrika. Het allereerste scoutskamp is begonnen. Baden Powell is de leider, hij neemt 20 verkenners mee uit Engeland. Ze bouwen hun kamp op het ongerepte Brownsea Island, voor de kust van Zuid-Engeland.

1914-1918

Op het Europese vasteland is de Eerste Wereldoorlog losgebarsten. Mannen en jongens worden verplicht om hun land te dienen, soms duizenden kilometers van huis. De verkenners van Baden-Powell zijn ondertussen jongemannen en graven zich in in de loopgraven van Flanders Fields. Voor vier van de twintig eerste scouts is onze kapotgeschoten Westhoek het laatste wat ze zien. Ze worden begraven op één van de talloze militaire begraafplaatsen in de streek.

30 november 2007

Bijna een eeuw later vraagt Christian Denut, bezieler van de Poperingse Scouts, zich af hoe die vier Engelse jongemannen gesneuveld zijn en waar ze begraven liggen. Geert Spillebeen, auteur en VRT-journalist met grote interesse in de Groote Oorlog én in de Scouts is direct geïnteresseerd en gaat op zoek. Het relaas van zijn zoektocht in de Westhoek en in Engeland is het onderwerp van zijn boek ‘Brownsea Boy Scouts in Flanders Fields - de eerste scouts ter wereld... gesneuveld in WO I’.

Dit boek werd voorgesteld op vrijdag 30 november 2007 om 20h00. Plaats van het gebeuren was zaal de Gilde, Rekhof 11, Poperinge. Geert Spillebeen zelf vertelde eerst over zijn zoektocht, waarna Provinciegouverneur Paul Breyne het eerst exemplaar overhandigd kreeg. Daarna wordt nog een hapje en een drankje aangeboden. De organisatie is in handen van Scouting Poperinge.

Technische info:
  • Uitgave in eigen beheer + Scouting Poperinge vzw
  • Oplage beperkt
  • Prijs: 16 € (+ 5 € indien verzending)
  • Ophalen of bestellen via Chris DENUT, Beveren a.d.Yzer : 057-300.182 of via auteur Geert Spillebeen

Gepubliceerd 30/11/2007.