Kiplings Keuze
Geert Spillebeen
Kiplings Keuze
John is de zoon van de wereldberoemde schrijver Rudyard Kipling, Nobelprijswinnaar en auteur het Jungleboek, dat de avonturen van Mowgli vertelt. (Ook bekend van tekenfilm en musical.) Zoals veel Engelse jongens wil John Kipling deelnemen aan de Grote Oorlog (1914-'18). Maar John is nogal zwak. Vader Kipling heeft echter belangrijke vrienden en zo kan John toch aan de zware opleiding tot officier beginnen. Op zijn achttiende verjaardag staat John Kipling als onderluitenant in Frankrijk. Hij mag naar het front! Vrij snel wordt duidelijk dat de oorlog weinig met romantiek en heldendom te maken heeft, zoals ze thuis in Engeland denken. Het wordt een zinloze slachtpartij. John sneuvelt in zijn allereerste veldslag, bij het Noord-Franse Loos. Niemand weet waar zijn lichaam ligt. Jarenlang heeft Rudyard Kipling naar een spoor van John gezocht. Zijn enige zoon verdween in het niets. Of toch… In 1992 wordt het lijk van een onbekende luitenant geïdentificeerd als John Kipling. Na 77 jaar draagt de grafsteen eindelijk een naam. (Al blijven er twijfels bestaan.)

Radio 1-journalist Geert Spillebeen reconstrueert op basis van documenten, getuigenissen en brieven wat er in de veldslag bij Loos in Frankrijk in september 1915 is gebeurd. John Kipling is in gezicht en hals geraakt door een granaat.

Op een aangrijpende, ontroerende manier verweeft de auteur de ondraaglijke pijn van de verminkte, zieltogende Kipling op het slagveld met wat in zijn leven voorafging. Kiplings Keuze is het meeslepende drama van vader én zoon. Een indringend verhaal dat de onzin en absurditeit van deze (en elke) oorlog aangeeft.

Geert Spillebeen is ook de auteur van "Zomer in Passendale" en "Age 14", twee andere romans over de Eerste Wereldoorlog en hun slachtoffers. (Voor tieners en volwassenen.)

Technische gegevens:
  • 112,5 x 20 cm staand
  • 110 blz.
  • Auteur : Geert Spillebeen
  • Uitgegeven door Uitgeverij Averbode
  • Verkoopprijs 10,95 Euro
  • ISBN = 90-317-1905-6

Gepubliceerd 15/10/2002.