Heilige Familie maakt promotiefolder voor Pool of Peace
24 May 2000 - Wijtschate - Bron: Het Nieuwsblad
Eindelijk is er een promotiefolder voor de Spanbroekmolenkrater of de Pool of Peace, het bekendste restant van de mijnenslag in Wijtschate van 7 juni 1917. Daarvoor zorgden de leerlingen van het vierde jaar afdeling toerisme van het Technisch Instituut Heilige Familie in Ieper. Er is ook een onthaal- en natuurbeheersplan klaar voor de site. ,,We wachten op de administratieve toezeggingen en vergunningen, maar rekenen erop dat we het plan dit najaar kunnen uitvoeren'', zeggen leraar Jan Louagie en Dirk Cuvelier van het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels (RLWH).

De Pool of Peace is tegelijk een historische en een natuurlijke site. De diepe put en het nabijgelegen Spanbroekmolen Cemetery herinneren aan de mijnenslag, de unieke vegetatie maakt de vijver tot een prachtig biotoop.
,,Wij werkten een (theoretisch) onthaalplan uit voor bezoekers en een natuurbeheersplan voor de site. Die plannen moeten ervoor zorgen dat de natuur zich voort kan ontwikkelen, dat het verleden niet vergeten wordt en dat ook het toeristisch aspect de nodige aandacht krijgt'', zeggen de vierdejaars.
Resultaat van de brainstorming is een plan voor de aanleg van een pad aan de rechterkant van de poel. Ongeveer na een vierde van de omtrek komt er een uitkijkpunt - met zicht op de vredestoren van Mesen - met een infopaneel met uitleg over de typische landschapselementen. Van bij dat uitkijkpunt loopt een bestaand pad naar Spanbroekmolen Cemetery.

Vermandere

De Poperingse vzw Talbot House, eigenaar van de site, de provincie en het RLWH zijn van plan de werken uit te voeren. ,,Het protocolakkoord van oktober 1999 voorziet in 300.000 frank provinciale subsidies'', weet Louagie. ,,Het RLWH plaatst eerst een omheining rond de Pool of Peace.''
,,In de loop der jaren kalfden naburige landbouwers de site steeds verder af. Er komt ook een betere toegang met een half amfitheater in natuurlijke materialen, zodat de toeschouwer bij minder mooi weer niet riskeert in de vijver te glijden.''
De leerlingen stelden ook een folder samen. De viertalige brochure bevat een perfecte mix van historische, natuureducatieve en toeristische informatie en biedt plaats aan enkele minder bekende maar treffende foto's en getuigenissen van een Vlaams priester, een Iers luitenant en een Duits officier. De tekst van het lied Duizend soldaten van Willem Vermandere roept op tot vrede. De folder is gedrukt op vijfduizend exemplaren en wordt via de toeristische diensten verspreid. (BWP)

Info: T.I. Heilige Familie, afdeling toerisme (057-20.05.41) of Talbot House Poperinge (057-33.32.28).