Nieuwe aardgasleiding gepland tussen Alveringem en Maldegem
26 September 2014 - Alveringem - Bron: Fluxys
Fluxys plant om een nieuwe aardgasleiding aan te leggen tussen Alveringem en Maldegem. De leiding zal over een afstand van ongeveer 74 kilometer lopen van Alveringem over Poperinge, Vleteren, Lo-Reninge, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Houthulst, Staden, Hooglede, Kortemark, Torhout, Lichtervelde, Oostkamp en Beernem tot in Maldegem. In Houthulst wordt voor de bevoorrading van de regio Ieper een aftakking voorzien die over 7 kilometer loopt door Houthulst en Langemark-Poelkapelle. In Lichtervelde wordt een verbinding gemaakt tussen de nieuwe leiding en het bestaande Fluxys-net om de bevoorrading van West-Vlaanderen te versterken. In Maldegem wordt de verbinding gemaakt met de zone Zeebrugge. In de gemeenten Alveringem, Langemark-Poelkapelle, Vleteren, Hooglede, Oostkamp, Houthulst, Lichtervelde en Maldegem zal Fluxys ook de nodige bovengrondse installaties bouwen.
 
Waarom is de leiding nodig?

In West-Vlaanderen is de aardgasinfrastructuur nog niet volledig uitgebouwd. Vooral in de regio Ieper volstaat de huidige infrastructuur niet voor de groeiende vraag, vooral bij huishoudens en KMO’s. We kunnen onze infrastructuur in de Westhoek doen aansluiten op die van Frankrijk. Dat heeft het grote voordeel dat aardgas vanuit Frankrijk naar België zal kunnen stromen. Onze Franse evenknie GRTgaz bouwt immers een aftakking op een leiding naar Alveringem. En in Frankrijk wordt in Duinkerke een nieuwe LNG-terminal gebouwd. In die terminal zal aardgas in vloeibare vorm per schip toekomen, net zoals in de Fluxys-terminal in Zeebrugge. Dat zijn bijkomende aardgasstromen die door de leiding Alveringem-Maldegem de bevoorrading in West-Vlaanderen, België en Noordwest-Europa zullen versterken.
 
Waarom dan juist dit leidingtraject?

Bij de keuze van het tracé van de leiding wordt rekening gehouden met de bestaande en geplande woonzones en industriezones. Fluxys evalueert ook de risico’s in de te doorkruisen zones en neemt specifieke technische maatregelen waar nodig. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan landbouwzones, archeologische elementen en het respect voor de fauna en flora.
 
Wanneer wordt er gebouwd aan de leiding?

De aanleg van de leiding en de bouw van de installaties starten pas nadat alle vergunningen zijn verkregen. Volgens de huidige planning wordt begin 2015 gestart met de aanleg om de leiding in het najaar van 2015 in gebruik te nemen. Voor het leidingdeel tussen Houthulst en Langemark-Poelkapelle zullen de werken niet vóór 2016 starten.
 
Waarvoor dienen de werken van vandaag dan?

We zitten in de Westhoek met een specifieke situatie. Namelijk dat er nog grote hoeveelheden oorlogsmunitie vooral uit de Eerst Wereldoorlog in de grond zitten. Fluxys heeft dan ook een studie laten uitvoeren over het ganse trancé van de leiding om op basis van historische bronnen en detectie ter plaatse te bepalen waar mogelijk munitie in de grond zit.


 
Die studie is afgerond in de lente van dit jaar en op basis daarvan hebben we beslist om vóór de start van de aanleg van de leiding in de gevechtszones en frontzone de grond te saneren. Die werken zijn gestart op 30 juni 2014 en lopen nog tot eind oktober – begin november.
 
Op de luchtfoto is de oranje lijn een deel van het tracé van de toekomstige leiding. De Frontzone van WOI en de gevechtszones er rond worden door de leiding gedwarst.


 
Het is om twee redenen belangrijk om de munitie uit de grond te halen:
  • Uiteraard is het belangrijk voor de mensen die de aardgasleiding zullen aanleggen dat dat kan gebeuren in de meest veilige omstandigheden. Voor hen is het nodig dat het oorlogstuig wordt verwijderd.
  • Daarnaast heeft Fluxys ook een studie ondernomen naar de mogelijke impact van de oorlogsresten op onze toekomstige leiding. Daaruit is gebleken dat we in een strook van 30 meter links en rechts van de leiding de grond best saneren.
Hoe gaan de ontmijners te werk?

Fluxys voert die werken niet zelf uit, maar we werken daarvoor samen met gecertificeerde ontmijningsbedrijven die ruime ervaring hebben in dit gespecialiseerde werk en permanent in contact zijn met de politie en DOVO.
 


De basisprincipes zijn:
  • de ontmijners halen op basis van de studie & eventueel eigen detectie ter plaatse (met specifieke metaaldetectoren) de oorlogsmunitie naar de oppervlakte en stockeren die op een vooraf bepaalde plaats op de werkzone.
  • elke dag komt DOVO (1 à 2 keer) de munitie ophalen voor verwerking op hun site in Poelkapelle.
En wat doen de archeologen dan op het terrein?

Bij de voorbereiding en aanleg van een leiding waakt Fluxys, met het oog op een duurzame aanpak, over de veiligheid, de vereisten om landbouwgronden nadien weer zoals voorheen te kunnen gebruiken en de ecologische en omgevingsaspecten. Wat velen niet weten, is dat wanneer er een aardgasleiding wordt aangelegd, dat altijd gepaard gaat met archeologisch onderzoek. Soms stuiten we op mooie verrassingen en om die schatten vakkundig te behandelen werken we in Vlaanderen samen met de Vlaamse administratie Onroerend Erfgoed en in Wallonië met de vzw "Recherches archéologiques et prospection en Wallonie”.
 
Aangezien we hier in de frontzone nu al ingrijpende werken uitvoeren op het terrein, hebben we besloten dat de fase van de archeologische opgravingen zo veel mogelijk parallel met de ontmijning wordt aangepakt: eerst zorgen de ontmijners er voor dat een strook grond gesaneerd is en nadien kunnen de archeologen veilig aan het werk.
 
Wat gebeurt er deze winter op het terrein?

Deze winter laten we de grond rusten. Dat is beter voor het herstel van de grondlagen waarin gewoeld is. Begin volgend jaar, afhankelijk van wanneer alle vergunningen verkregen zijn en hoe droog het weer is, starten we met de eigenlijke aanleg van de leiding.
 
In het voorjaar van 2015 zullen we nog een persmoment organiseren om de werf voor de aanleg van de leiding te bezoeken.