Vredestocht: Onder de lindeboom
01 July 2021 - Alveringem - Bron: Gemeente Alveringem
Onder de lindeboom’ is een ‘buitengewone’ vredestocht op Alveringems grondgebied. De route verbindt veertien zomerlinden, verspreid over de verschillende dorpen. Onder elke boom vind je een vredesboodschap.

‘Onder de lindeboom’ is een logisch vervolg op de oorlogskruistocht ‘Splinters’. Honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog lanceerde het lokaal bestuur Alveringem een route tussen gefolterde en verbrande dode bomen, van een denkbeeldig slagveld geplukt en herplant achter de frontlinie van weleer. De ’14 staties’ brachten een hommage aan ‘doodgewone’ mannen, vrouwen en kinderen die de gruwelijke oorlog niet hebben overleefd… of net op een heel bijzondere manier hebben beleefd.

Nu de intense herdenkingsperiode 2014-2018 afgesloten is, wordt het herdenkingsproject ‘Splinters’ omgeschakeld naar het vredesproject ‘Onder de lindeboom’. De verbrande dode bomen zijn vervangen door jonge en vitale ‘vredesbomen’ (zomerlinden). De oorlogskruistocht maakt plaats voor een vredesroute. De 14 ‘staties’ blijven behouden en elke boom verkondigt een vredesboodschap: een fragment uit een gedicht, een lied, een citaat… of zelfs alleen maar voornamen die allemaal “vrede” betekenen. Deze vredesboodschap wordt verkondigd op een bijhorend infobord onder de lindeboom.

Wie met zijn smartphone de QR-code scant, kan het vredesbericht verder uitdiepen. De band met het oorlogsverleden wordt niet helemaal doorgeknipt. Behalve de vredesboodschap vind je achter de QR-code ook nog altijd het oorlogsverhaal dat aan deze locatie verbonden is.

De vredestocht ‘Onder de lindeboom’ is gerealiseerd met de steun van het vredesplatform Westhoek-Vredeshoek. De routekaart is vanaf 15 juli te verkrijgen bij de dienst Mens & Vrije Tijd, Sint-Rijkersstraat 19, 8690 Alveringem | 058 28 88 81 | cultuur@alveringem.be.