Krokuskinderweek in het Tabaksmuseum
01 February 2015 - Wervik - Bron: Stad Wervik
Van 14 tot en met 22 februari 2015

Met deze Krokuskinderweek in het Nationaal Tabaksmuseum promoten we het museumbezoek als een zinvolle vrijetijdsbesteding voor jong en oud: (groot)ouders en kinderen samen actief op stap! Naast een bezoek aan ons vernieuwde museum bieden we tijdens de vakantieweek ook
drie uiteenlopende activiteiten in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog aan:

Zaterdag 14 februari 2015 om 14.30 uur
Kom luisteren en zing mee met Wim en Trui Chielens (voor kinderen/jongeren vanaf 8 jaar)


Wim en Trui Chielens, vader en dochter, zijn opgegroeid in de Westhoek, waar de Groote Oorlog talloze sporen heeft nagelaten, zowel in het landschap als in het hart van de mensen. Wim - oud-Radio 2-man, schrijver, verteller en muzikant - hoorde nog verhalen vertellen door mensen die het allemaal zelf meemaakten. Hij schreef er boeken over, voor volwassenen en voor de jeugd. Trui is illustratrice en zangeres. Wim vertelt enkele verhalen van ooggetuigen, laat ons kennis maken met poëzie uit de Grote Oorlog en legt linken met vandaag.

Trui zingt over die oorlog en over andere oorlogen, vroeger en veel later. Want, zo vindt ze, vertellen over dat bijna 100 jaar oude conflict heeft maar zin als je er iets aan hebt voor vandaag en morgen. Trui zingt liederen uit ‘14-’18 maar ook liederen van Pete Seeger, Herman Van Veen, Annie MG Schmidt of zichzelf. Tijdens deze heel interactieve lezing komen de kinderen zelf veel aan het woord en staat een koffertje met spulletjes die verwijzen naar thema’s uit de Eerste Wereldoorlog centraal.

Praktisch

Duur: +/- 1u15 (zonder pauze)
Prijs (incl. deelname, drankje en aansluitend mogelijkheid tot bezoek aan het museum):
Volwassenen: € 4,00 / Kinderen/jongeren van 8 t.e.m. 16 jaar: € 3,00


Woensdag 18 februari 2015 om 14.00 uur
Lezing/workshop met striptekenaar Ivan Adriaenssens (voor kinderen/jongeren vanaf 8 jaar)


Schuilt er een ontluikende striptekenaar in jou? Of verdiep je je graag in de wereld van het beeldverhaal? Kom dan zeker luisteren naar Ivan Petrus Adriaenssens, de tekenaar van o.a. ‘De Kriegels, Orphanimo, Pit en Puf’, maar ook van de meeslepende WOI-strips: 'Odon, oorlogsdagboek van een IJzerfrontsoldaat', 'Afspraak in Nieuwpoort' en ‘Elsie + Mairi'. Adriaenssens heeft een grote passie voor de Eerste Wereldoorlog en via zijn strips wil hij zijn publiek een unieke kijk geven op WOI. Tijdens deze lezing vertelt hij niet alleen over zijn graphic novels (stripromans), maar ook over zijn onderzoek naar WOI en hoe hij dit verwerkte in zijn boeken. Met een bijna eindeloos archief aan foto‘s en tekeningen, informatie en weetjes wordt het publiek meegezogen in de geschiedenis van WOI. Adriaenssens zet de kinderen nadien ook zelf aan het tekenen.

Praktisch

Duur: +/- 1u40 (zonder pauze)
Prijs (incl. deelname, drankje en aansluitend mogelijkheid tot bezoek aan het museum):
Volwassenen: € 4,00 / Kinderen/jongeren van 8 t.e.m. 16 jaar: € 3,00


Zondag 22 februari 2015 om 14.00 uur
BEGELEIDE WOI-wandeling met verteller Miguel Bouttry
Op stap met Fritz door Wervik (voor kinderen vanaf 6 jaar)


Uitnodiging voor alle speurneuzen!

In 2014 was het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Vier jaar lang werd Wervik overspoeld door duizenden Duitse soldaten. Wil je op een speelse manier meer leren over de Groote Oorlog in Wervik? Kom dan zeker naar deze kinderactiviteit! Verteller Miguel neemt je mee door de straten van de Tabaksstad en laat jullie samen met de Westhoek KD’s Jaek en Nink enkele boeiende doe- en  zoekopdrachten uitvoeren. Je helpt samen met de geest Fritz het mysterie van luitenant Kühne oplossen… Het wordt een spannende tocht tussen legerkampen, soldatenbarakken, verbandposten, tunnels en... begraafplaatsen. Misschien komen we wel de Duitse Keizer Wilhelm II tegen of verzeilen we in de woelige strijd van de oorlog zelf? Het kidspad staat beschreven in een mooi en interessant boekje, dat samen met de nodige attributen om de opdrachtjes tot een goed einde te brengen in een handig rugzakje is opgeborgen. Het doe-pakket is te koop te koop aan de balie voor slechts € 5,00 (met 1 pakket kan je als gezin gerust al aan de slag).

Praktisch

Duur: +/- 2u30
Prijs (incl. deelname, drankje en aansluitend mogelijkheid tot bezoek aan het museum):
Volwassenen: € 4,00 / Kinderen/jongeren van 6 t.e.m. 12 jaar: € 3,00 (gratis bij aankoop rugzakje)
Vlug inschrijven: aantal deelnemers beperkt tot 25 personen!

Meer info en inschrijvingen voor één van bovenstaande activiteiten via:

Nationaal Tabaksmuseum (Koestraat 63)
T: 056 95 24 25 - tabaksmuseum@wervik.be
(graag de naam en leeftijd van de deelnemers, samen met je contactgegevens doorgeven).
Tijdens deze activiteitendagen is het museum doorlopend te bezoeken tussen 14.00 en 18.00 uur