Nieuwe fietsroute: Fietsen door bezet gebied 't Groot Verzet
25 juni 2015 - Kortemark - Bron: Gemeente Kortemark
Fietsroutes in Gistel, Ichtegem, Koekelare, Kortemark, Oudenburg, Torhout en Zedelgem. Aan de hand van de handige, gratis brochure waarin alle tochten opgenomen zijn, ontdek je het lokale oorlogserfgoed vanop de fiets.

In de horecazaken verbonden aan het netwerk ’t Groot Verzet vind je verhalen terug over opmerkelijke figuren of gebeurtenissen uit de Groote Oorlog. Het project kwam tot stand in samenwerking met het Brugs Ommeland.

Gistel, Ichtegem, Koekelare, Kortemark, Torhout, Oudenburg en Zedelgem speelden elk op zich hun eigen, specifieke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Via ’t Groot Verzet kan je kennismaken met het erfgoed en de verhalen die in deze regio nog overblijven uit die ellendige periode. Spring op je fiets en trek op ontdekkingstocht in eigen gemeente of in één van de buurgemeenten. Nog bestaande overblijfselen vertellen je ter plaatse hun oorlogsverhaal. Zo kom je langs verdwenen vliegvelden, pioniers- en krijgsgevangenenkampen, veldhospitalen, voormalige Kommandanturen, begraafplaatsen, herdenkingsmonumenten, …Naast de korte beschrijvingen en het kaartje in de fietsbrochure is elke route ook volledig bewegwijzerd, zodat je altijd moeiteloos de juiste richting vindt. Elke fietstocht is een lus: je start en eindigt op dezelfde plaats. Onderweg kan je even halt houden in één van de aangeduide horecazaken. Bij een drankje of een hapje leer je lang vergeten verhalen uit de oorlog kennen. Ginter, de erfgoeddiensten van de Gintergemeenten en de regio Brugs Ommeland sloegen de handen in elkaar om deze verkenning niet enkel interessant, maar dus ook recreatief aangenaam te maken. Ideaal voor een namiddagje uit, dicht bij huis!

Gratis te verkrijgen bij de dienst toerisme Kortemark, het gemeentehuis, de bibliotheek en LBC De Handzamevallei.

 Meer info via toerisme@kortemark.be of 0476 21 44 36