1914-1918 - Wervik lijdt!
25 August 2015 - Wervik - Bron: Stad Wervik
Een diareportage over de Eerste Wereldoorlog in Wervik door Rudy Vandamme

Op 4 augustus 2014 vielen Duitse legers het neutrale België binnen, op hun weg naar Frankrijk. Meteen kwam ook het Verenigd Koninkrijk in de oorlog. Vanaf half oktober legerden in Wervik en omgeving Duitse troepen. Wervik (met Wervicq-Sud) werd een Duits kantonnement in het operatiegebied: onder militair bestuur, met troepenkwartieren en bijhorende voorzieningen. Duitse gevechtseenheden kwamen en gingen: Pruisische of Saksische of Württembergse of Beierse…

Wervik lijdt!

De inwoners verloren hun vrijheid door de talrijke verordeningen en verbodsbepalingen, die bij gelegenheden nog opgedreven werden. Reeds op 27 oktober 1914 gaf de legerleiding de opdracht de fabrieken in Wervicq-Sud waar het grootste deel van de Wervikse inwoners werkten, leeg te maken en ter beschikking te stellen van Duitse militairen en paarden. In de fabrieken verschenen badinstallaties, paardenstallen, werken slaapplaatsen. Veel Wervikanen werden opgevorderd om allerlei onaangename karweien op te knappen voor de bezetter. Ook klaagden inwoners het onbetamelijk gedrag van Duitse militairen aan. Zij stalen voedsel en plunderden en vernietigden huizen. Landbouwgrond was grotendeels  verlaten. De handel in levensmiddelen stokte. De bevolking leed honger.

Rudy Vandamme brengt ons, met uniek beeldmateriaal, terug naar het Wervik tijdens de periode 1900-1923. Alle aspecten van de Duitse bezetting komen ruimschoots aan bod tijdens twee vertelavonden. Op de eerste avond gaat Rudy dieper in op de vooroorlogse situatie in Wervik, Wervicq-Sud en Kruiseke en eindigt hij met de evacuatie van de inwoners in mei/juni 2017. De tweede avond handelt over de Wervikanen in onder meer Vlaams-Brabant, Limburg en de Kempen. Hij eindigt in 1923 met de onthulling van het monument voor de Wervikse oorlogsdoden aan de Sint-Medarduskerk.

Praktisch
  • Tijdstip: Woensdagen 28 oktober en 4 november 2015, telkens om 20.00 uur
  • Locatie: Gemeenschapscentrum Forum, Speiestraat 16, Wervik
  • Prijs: € 5,00
  • Info en inschrijving: gemeenschapscentrum Forum, cultuur@wervik.be, 056 95 24 17