Grootste Nestkast ter Wereld in de IJzervallei
13 mei 2016 - Pollinkhove - Bron: Regionaal Landschap
Vrijdag 13 mei 2016 onthullen de leerlingen van het vijfde jaar houtbewerking van het Vrij Technisch Instituut van Diksmuide de Grootste Nestkast ter Wereld, een officiële wereldrecordpoging voor het Guinness Book of World Records. De leerlingen timmerden dit symbolische veilige nest in elkaar. De ruim drie meter hoge nestkast blijft nog de hele zomer pronken aan de Fintele in Lo-Reninge.

Vreemde vogels in de vlucht

De nestkast verwijst naar “de vreemde vogels in de IJzervallei”. Voor vele vogels is deze natuurrijke vallei een veilige thuishaven. Jaarlijks komen in de IJzer- en Handzamevallei namelijk tienduizenden watervogels broeden, overwinteren of uitrusten op hun tocht naar andere oorden.

Vreemde vogels op de vlucht

Honderd jaar geleden was de onder water gezette IJzervlakte het strijdtoneel van een verwoestende oorlog. Vele inwoners gingen op de vlucht. Ook vandaag nog vluchten mensen van over de hele wereld weg van oorlog. Soms belanden ze in onze veilige contreien op zoek naar een veilig nest. Ook Baraa, Mones, Waheed, Wasim en Ahmad verblijven momenteel in Diksmuide. Zij selecteerden een aantal geuren in het atelier van kunstenaar Peter De Cupere: geuren waarbij ze warme herinneringen krijgen aan hun thuisland of net rillingen bij de gedachte aan het vele leed. Deze geuren en een persoonlijke vredesboodschap kregen een plaats in de nestkast.

Fietsen doorheen de IJzervallei

Met dit streekeducatief project wil de provincie West-Vlaanderen bewoners op een originele manier bewust maken van hun streekidentiteit en ze uitsturen naar de mooiste plekjes in de IJzer- en Handzamevallei. Enkele buitengewone initiatieven brengen je dichter bij de Vreemde Vogels die de vallei een internationale uitstraling bezorgen. Zo is er de fietsroute in Lo, Diksmuide en Houthulst waar je doorheen een prachtig stukje IJzervallei kennismaakt met enkele vreemde soldaten van weleer en de vreemde vogels van nu. Je haalt de fietsfolder gratis af in Bezoekerscentrum De Blankaart te Woumen en verschillende andere plaatsen in de Noordelijke Westhoek.

“Vreemde Vogels” is een project van het Regionaal Landschap IJzer & Polder, met steun van de provincie West-Vlaanderen. Meer info over het programma via www.rlijp.be/vreemdevogels
 
Fietsroute Vreemde Vogels

Acht vreemde soldaten die honderd jaar geleden neerstreken aan de IJzer en evenveel opmerkelijke trekvogels die vandaag halt houden in de IJzervallei, leiden je door dit weidse waterrijk. Deze themafietsroute legt de IJzersterke link bloot tussen Vreemde Vogels vroeger en vandaag.
Een gratis fietsfolder helpt je op weg. Starten kan vanuit Bezoekerscentrum De Blankaart te Woumen, Drie Grachten te Houthulst of op de markt van Lo.

De lange lus telt 39 km en de korte lus 19 km. Het traject is deels onverhard.

Met de bijhorende QR-codes ontdek je acht vogelhotspots met prachtige foto’s, vreemde weetjes en vogelzang. Onderweg kan de fietser luistervinken op café. Op vier locaties staan oude radio’s waarop je enkele vogeldeuntjes laat afspelen.

Langsheen het traject passeer je niet enkel de Grootste Nestkast ter Wereld, ook VVV Lo-Reninge is een stop meer dan waard. Daar loopt in 2016 een tentoonstelling waarbij je kennismaakt met verschillende nationaliteiten en etnische groepen die in de Westhoek vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

Vanuit het Bezoekerscentrum De Blankaart kunnen scholen of groepen ook een begeleide fietstocht aanvragen van 19 km waarbij een valleigids je laat kennismaken met de Vreemde Vogels te midden van de indrukwekkend weidse IJzerbroeken.

Grootste Nestkast ter Wereld

Vogelvrij in de IJzervallei

I.s.m. Pasar, het Agentschap voor Natuur en Bos en Westtoer organiseren we deze zomer 10 GRATIS begeleide avondwandelingen: elke dinsdag van 28 juni tot 30 augustus, telkens om 19.00u.

Deze exclusieve valleiwandelingen brengen je naar de stilste plekjes aan de IJzer of de Handzamevaart. Een valleigids vergezelt je op deze 5 à 7 km lange tocht met een straf verhaal uit de Eerste Wereldoorlog als uitgangspunt en vele vogel- en natuurgeluiden op je tocht. Je trekt naar de mooiste waterrijke plekjes via onverharde paden te midden van het weidse landschap. Tijdens de tocht kun je proeven van een lekker gebrouwen natje uit de vallei.

Max. 25 deelnemers, inschrijvingen verplicht via info@rlijp.be of 051 54 59 62
 
Andere buitengewone activiteiten

Zondag 12 juni 2016 gaat de openluchtexpo “Vreemde Vogels-Veilig Nest” van start rond de kerk van Stavele. Sterke verhalen en sprekende beelden tonen wat er zich honderd jaar geleden heeft afgespeeld: honderden mensen, op de vlucht voor het oorlogsgeweld, dolen door de straten op zoek naar voedsel en een veilig onderdak. Het dorp barst uit zijn voegen: alle huizen, schuren, stallen, hokjes en kotjes liggen vol en nog moeten er veel buiten slapen in tenten… De tentoonstelling gaat van start met een vertelconcert van Kotjesvolk en schrijfster Anne Provoost.

Op dinsdag 23 augustus nemen we je mee op expeditie in een godvergeten stukje Handzamevallei, een andere valleiparel  met vele kilometers grachten, poelen en laantjes.