Vertelconcert: Bericht aan de Bevolking
17 juli 2017 - Handzame - Bron: Gemeente Kortemark
Concert op zondag 30 juli 2017 om 17 u.
 
Op 30 juli 1917 rond 17 u. werd Handzame zwaar gebombardeerd door de geallieerden die eigenlijk het station (dat van belang was voor de bevoorrading van de Duitsers) en het vliegveld net buiten Handzame in het vizier hadden. In de kelder van de tabaksfabriek in de Kronevoordestraat schuilden 8 familieleden van Cyriel Vandenberghe (de eigenaar van de tabaksfabriek) waaronder verschillende kinderen. Enkel zijn echtgenote overleefde het bombardement. 

Er zijn in West-Vlaanderen plaatsen waarvan de naam altijd verbonden zal zijn met de Eerste Wereldoorlog. Maar voorbij de vanzelfsprekendheid van “Ieper” of “Diksmuide” heeft uiteindelijk elk dorp zijn eigen oorlogsverleden. In opdracht van het provinciale herdenkingsprogramma GoneWest maakte het In Flanders Fields Museum een reeks vertelconcerten die dat minder bekend of recent opgedoken bronnenmateriaal als leidraad nemen. 

Voor het 7de “Bericht aan de Bevolking” zoekt het muzikaal ensemble Kotjesvolk een veilig onderkomen in de sigarenfabriek van Handzame. Op zondag 30 juli om 17 u. zal het precies honderd jaar geleden zijn dat anderen dat ook deden. Maar voor hen liep het helemaal fout… 

Laad- en loskade van tabaksfabriek NEOS, Kronevoordestraat 21, 8610 Handzame
Organisatie: Gone West i.s.m. dienst toerisme Kortemark
Inschrijvingen en info: https://webshop.kortemark.be - reservaties@kortemark.be - 051 56 61 08
VVK 6 euro – ADD 8 euro – <18 jaar gratis