Verschillende activiteiten in het kader van de eeuwherdenking Eerste Wereldoorlog
16 augustus 2017 - Langemark-Poelkapelle - Bron: Gemeente Langemark-Poelkapelle
Hieronder een aantal activiteiten m.b.t. de herdenking van de Eerste Wereldoorlog die in Langemark-Poelkapelle plaats zullen vinden.

Herdenking Stephen Henshaw – 16 augustus 2017 om 15u00 – Zonnebekestraat 91 LP

Stephen Henshaw raakt op 16 augustus 1917 gewond tijdens de slag van Langmark. Zes dagen lag hij op het veld tot hij op 22 augustus eindelijk overgebracht kon worden naar CCS 61, Dozinghem bij de Sint-Sixtusabdij, West -Vleteren. Daar overleed hij de volgende dag aan zijn verwonding. Hij werd op de begraafplaats naast de verbandpost begraven. Private Stephen Henshaw van het Oxford and Bucks Light Infantry (1st/1st Bucks. Bn.) stierf op 30-jarige leeftijd op 23 augustus 1917. Ter gelegenheid van de eeuwherdenking van dit gebeuren en van de slag om Langemark, wordt U uitgenodigd naar de plechtigheid op de Hoeve van Marc Vanderstichele. De plechtigheid start om 15u. Aansluitend wordt U uitgenodigd naar het gemeentehuis voor een receptie.
 
Slag om Langemark - 16 augustus 2017 om 18.00 – start :  Gemeentehuis Langemark-Poelkapelle – wandel- of fietstocht
 
Bij de start van de slag om Passendale, op 31 juli 1917,  gaan de hemelsluizen open en wordt het slagveld, mede door de grote hoeveelheid voorafgaandelijke artillerie beschietingen, omgevormd tot een modderpoel. De bevelhebbers moeten al gauw hun doelen heroriënteren.  Een nieuwe poging om een doorbraak te forceren in de Duitse verdedigingslijn wordt georganiseerd op 16 augustus 1917. Dit zal later ingaan als “de slag om Langemark”.

Wil je meer weten over deze veldslag en het verdere verloop van de derde slag om Ieper, kom dan op woensdag 16 augustus 2017 om 18u naar het gemeentehuis. Je hebt de keuze uit een  begeleide en gegidste wandeltocht van om en bij de 7 kilometer (gids : Danny Jonckheere) of een  begeleide en gegidste fietstocht van om en bij de 15 kilometer (gids : Kevin Breyne) . Onderweg sta je stil bij tal van belangrijke plaatsen die kunnen gelinkt worden aan de slag om Langemark. Voor de start van de tocht wordt een korte plechtigheid georganiseerd aan het 20th Light Division -monument.

Deelnemen is gratis.  Kom dus gerust af
 
Opening monument 16th en 36th Ierse divisie – 18 augustus 2017 om 16u00 (ter hoogte van) Hazeweidestraat 19 - LP

De 16e (Ierse) Divisie  en de 36e (Ulster Divisie) kende triomf en tragedie aan het westelijke front tijdens de derde slag om Ieper. Ze boekten samen een spectaculaire overwinning met de inname van Wijtschate op 7 juni 1917 maar beleefde een paar maanden later tussen 16 en 20 augustus, opnieuw samen, ook één van haar grootste tragedies bij de zinloze strijd rond Hill 35. Het was de tweede en laatste keer dat de twee divisies zij aan zij de strijd in trokken. Omwille van de mislukking van deze slag, zonk dit stuk belangrijk politieke geschiedenis voor Ierland weg in de modderpoelen van de Ieperboog. Het werd ook de laatste slag voor de overbekende Father Doyle. Om deze belangrijke gebeurtenis, 100 jaar na datum te herdenken, wordt in de Hazeweidestraat een monument onthuld.