Chinees festival in Poperinge
31 augustus 2017 - Poperinge - Bron: Stad Poperinge
VIVE LABEUR: met deze speciale editie van de Cyrusfeesten plaatst Poperinge de Chinese cultuur in de kijker. Op het programma staan films, lezingen, workshops en heel wat animatie. Beleef de theeceremonie, word zen met tai chi of laat je meevoeren door de Chinese lichte popmuziek. Jonge theatermakers brengen de première van een hedendaags schaduwspel en l’Héritage, de winnaar van Win je Winkel, waagt zich aan de creatie van lychee-ijs. Naar jaarlijkse gewoonte gooien ook de handelaars de deuren op en en zijn er modeshows in de winkelstraten.

Honderd jaar geleden kwamen de eerste Chinese arbeiders toe in onze stad. Het was oorlog. De Chinese arbeiders werden ingeschakeld om de putten in het wegdek te dichten, om lijken op te graven en munitie te verslepen. In hun schaarse vrije tijd kwamen ze winkelen in Poperinge of lieten ze zich portretteren door de dorpsfotograaf. Met Chinees nieuwjaar vierden ze feest en trokken ze op stelten door de straten van de stad.

De expo Vive Labeur (Gasthuiskapel) belicht de historische kant van het WO 1-Chinaverhaal. Hedendaagse fotografen Stephan Vanfleteren en Sanne De Wilde leggen de link met het heden. Het stadsfestival wil die link met het heden op een feestelijke en positieve manier tot stand brengen. De traditionele Cyrusfeesten worden even ingeruild voor een "China back in town"- gebeuren. De ambassade van China vindt dat een uitstekend idee en verleent graag haar medewerking aan het festival. Zij zorgen ervoor dat het Shanghai Light Orchestra speciaal voor deze gelegenheid afzakt naar Poperinge. Het uitgebreide orkest brengt klassiekers uit de Chinese lichte muziek, André Rieu achterna! Het concert is de afsluiter op zondag 3 september, op de Grote Markt om 18 uur. Gratis bij te wonen.Het festival neemt al een aanloop op zaterdag 2 september 2017. Op het programma staat een aantal lezingen, films en workshops. Theesommelier Ann Vansteenkiste is je gids tijdens een uitgebreide theeceremonie. Wie thee wil beleven, kan dat in Talbot House, om 16.30 uur en om 17.45 uur. Het aantal plaatsen is beperkt. Schrijf je in via www.poperinge14-18.be. Voor en na de theesessie kan je nog wat extra verstillen tijdens de workshops tai chi, in de tuin van Talbot House. Deze workshops zijn gratis en vinden ook plaats op zondag, van 14 tot 18 uur. Op zondag is Talbot House trouwens de hele dag een theehuis. Je kan er gratis proeven van de Chinese thee die Ann zal presenteren.Op het zaterdagprogramma staat ook een gratis kalligrafie-atelier in de Gotische zaal van het stadhuis. Leer je naam schrijven in het Chinees, onder de deskundige leiding van professor Xiao. China bierland? Als je je dit afvraagt, moet je zeker de lezing bijwonen van zytholoog Luc De Raedemaeker, eveneens op zaterdag, in het hopmuseum om 19 uur. In CC Ghybe staat op dat uur ook een lezing gepland met Dominiek Dendooven, gevolgd door de Europese première van de Canadese documentaire "Tricks on the Dead".

Een greep uit het zondagprogramma, doorlopend van 14 tot 18 uur: China-acts in de tent op de Grote Markt, parades met leeuwen en draken, workshops Chinees circus en lampionnen beschilderen, standjes met Chinees fingerfood, bier en desserts, schaduwtheater, …Klik hier voor de programmabrochure die je ook kunt verkrijgen bij de dienst Toerisme en bij de deelnemende handelszaken. Bij die handelszaken kan je ook de Pop-Chinaversie van het gelukskoekje proeven of een deelnameformulier afhalen voor gratis kaarten voor de première van het schaduwtheater.

Meer info: www.poperinge14-18.be of toerisme@poperinge.be