Nieuwpoort eert Britse en Commonwealth soldaten met memoriaal
24 September 2017 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Luitenant Thomas Ernest Hulme (°1883) werd op 28 september 1917 buiten de bescherming van zijn artilleriebunker in de sector Nieuwpoort geraakt door een Duitse granaat. De granaat was afgevuurd door de ‘Tirpitz’- batterij bij Oostende en had het zware kanon van de Britse Navy tot doel dat verscholen zat in een geschutsbunker ‘Carnac’, middenin de duinen van Groenendijk. Wat restte van luitenant Hulme werd begraven op de Britse militaire begraafplaats van Koksijde.

In het burgerleven was T. E. Hulme een gerenommeerde kunstfilosoof die de toen prille moderne kunstrichtingen verdedigde. Hij ontpopte zich ook tot oorlogsdichter. De Engelse modernistische schilder David Bomberg (°1890-1957) ontwierp nog in 1917 een gedenkteken voor zijn gesneuvelde kunstvriend in de hoop dat het na de oorlog in Nieuwpoort zou opgetrokken worden. Het ontwerp toont een soldaat in de militaire rouwhouding en een allegorische figuur die de gekooide kunst voorstelt met daaronder de tekst Private T.E. Hulme. He died for Honour and Freedom.

De eer is die van het Verenigd Koninkrijk dat de neutraliteit van België had gegarandeerd en die belofte nakwam door in de oorlog te stappen. De vrijheid is die van Europa maar net zo goed de vrijheid van de moderne kunst. Het gedenkteken is dubbel bedoeld: voor een gesneuvelde kunstenaar en tegelijk voor een nieuwe wereld.

HERDENKINGSPLECHTIGHEID 28/09/2017

Dag op dag 100 jaar na Hulme’s sterfdatum hernieuwt Nieuwpoort zijn respect en dankbaarheid voor de duizenden Britse mannen die in de Eerste Wereldoorlog aan de Belgische kust, en dan vooral aan het Nieuwpoortse front sneuvelden. T. E. Hulme staat voor hen symbool.

Programma:
  • om 10u30 in het bezoekerscentrum Westfront: onthulling van een gedenkplaat ontworpen naar de tekening van de kunstenaar David Bomberg opgedragen aan zijn vriend Thomas Hulme.
  • Aansluitend: toespraak van burgemeester G. Vanden Broucke en toelichting door Patrick Vanleene projectcoördinator herdenking ‘14-18; hij zal o.m. ook de Engelstalige versie van het boek "Britse soldaten aan onze kusten tijdens WO I" van Luc Vanacker voorstellen.
  • 11u15: onthulling van het beeldhouwwerk "Reddende handen" van Willem Vermandere buiten op de site. Vermandere creëerde dit werk als artistiek antwoord op het memoriaal van David Bomberg en zal een korte toelichting geven en een passend muzikaal intermezzo. Aansluitend worden aan de voet van het kunstwerk bloemen neergelegd.
De gasten

Het feit dat dit het eerste gedenkteken langsheen onze kust is, specifiek opgedragen aan de Britse en Commonwealth soldaten die hier tijdens WO1 het leven lieten, blijft niet opgemerkt. Niet alleen de Britse Ambassade stuurt een afvaardiging, ook Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland zullen vertegenwoordigd zijn en bloemen neerleggen. Commissaris-generaal van de herdenking van WO 1 Paul Breyne neemt eveneens deel aan deze plechtigheid, naast tal vaderlandslievende verenigingen.