Voordracht: Slag om Poelkapelle
15 oktober 2017 - Poelkapelle - Bron: Poelcapelle 1917
Op woensdag 18 oktober 2017

“Modder, modder en nog meer modder”, dat is wat een paardenmenner van de Britse veldartillerie zich herinnerde van de Derde Slag om Ieper. Mortierinslagen en stortregens hadden de Ypres Salient in 1917 veranderd in een grote modderpoel waar manschappen in wegzonken om nooit meer teruggezien te worden. Paarden die kanonnen voorttrokken kwamen amper vooruit. De slag om Passendale was er één van uitzichtloze ellende, waar de strijd tegen de omstandigheden vaak harder was dan die tegen de vijand. Het was niet voor niets dat de Britse premier Lloyd George naar de strijd verwees als ‘de campagne van de modder’. 

Op 9 oktober 1917 vond de slag van Poelkapelle plaats. Tijdens deze slag veroveren de Fransen De Mangelare, De Veldhoek en geraakten ze tot aan de rand van het Houthulstbos. Maar de Britse aanval is eerder een mislukking te noemen. De Slag om Poelkapelle omvat echter veel meer en heeft nog steeds zijn littekens in het landschap op en rond Poelkapelle.

Kevin Breyne, professioneel gids bij Rent a Guide en schrijver van verschillende uitgaven (o.m. EEN SPOORLIJN, EEN BOS, EEN OORLOG) brengt meer duiding van deze gebeurtenis op woensdag 18 oktober om 20u  in zaal ‘ De Poelkring’, Nieuwplaats 14 te Langemark-Poelkapelle. 
 
De voordracht is gratis.
 
Inschrijven is wenselijk voor 16 oktober via toerisme@langemark-poelkapelle.be.