Remembrance Leutnant-der-Reserve Adolf Reinach
02 november 2017 - Langemark - Bron: VIFF
Organisatie: Vrienden van het in Flanders Fields Museum Ieper

Soldatenfriedhof Langemark
16 november 2017 om 16u30
ADOLF REINACH
185. Feldartillerie-Regiment
° 23/12/1883, Mainz   + 16/11/1917, Klerken

Adolf Reinach was een Duitse filosoof in de fenomenologie, die waarschijnlijk een grote carrière wachtte in de voetsporen van zijn leermeester Edmund Husserl, ware het niet dat zijn leven vroegtijdig beëindigd werd door de oorlog.Net voor de oorlog was Reinach als filosoof aan het doorbreken, maar in de zomer van 1914 trok hij met het 21ste Reserve-Artillerieregiment naar het front. De oorlogservaring oefende een grote invloed op zijn filosofisch denken uit, getuige hiervan zijn bekende fenomenologische interpretatie van ‘het voorvoelen’. In het najaar van 1917 kwam hij naar het front in België, waar de Derde Slag bij Ieper langzaam aan het doodbloeden was bij Passendale. Op 16 november 1917 werd Reinach door een inslaande granaat gedood bij Klerken. Hij kreeg een laatste rustplaats in het Kameradengrab van het Soldatenfriedhof Langemark. 

De plechtigheid wordt bijgewoond door Professor Dr. Kimberly Baltzer-Jaray (King’s University College, CAN). Zij is vandaag de specialist inzake de intellectuele erfenis van Adolf Reinach. Zij wil de 100ste verjaardag van Reinach’s dood aangrijpen om stil te staan bij zijn persoon en nalatenschap. 

Het Deutscher Soldatenfriedhof Langemark is een Duitse militaire begraafplaats gelegen te Langemark-Poelkapelle, Klerkenstraat.