Bevrijding van het Krekedal
24 april 2018 - Zarren
BEVRIJDING VAN HET KREKEDAL 1918 – 2018
In de voetsporen van Pieter Van Damme - 9de Comp. – 3de Bat. – 19de Linieregiment
Wandeling op zondag 7 oktober 2018 onder leiding van Eric KellensProgramma:
  • Vertrek bij de kerk van Zarren, aan het Monument voor de Gesneuvelden, om 9u.
  • We wandelen de afstand van 16km in groep en onder begeleiding.
  • Onderweg zijn er drie stops voorzien met drank en sandwiches (lunch) en sanitair.
  • Te Torhout worden de deelnemers ontvangen in het Vrijetijdshuis op de Markt.
  • Er is een shuttle voorzien om de wandelaars terug te voeren naar Zarren om 18u.
Inschrijven is verplicht bij Toerisme Kortemark voor 15 september 2018.
Deelname: € 20,00 per persoon (shuttle, drank en lunch inbegrepen)
 
In samenwerking met de Gemeente Kortemark en de stad Torhout.

De wandeling start in Zarren, aan het Monument voor de Gesneuvelden van 14-18, we gaan via het Gaainest naar Amersvelde, langs de kapel nabij het Gouden Hoofd naar De Korte Wandeling, draaien de Kronevoordestraat in naar de Markt van Handzame, stappen noordwaarts langs Bescheewege tot het gehucht Edewalle, vervolgens steken we twee drukke wegen over langs de Groenespriet, onder het Bos van Wijnendale door, om het Maagdeveld te bereiken en zo langs de Revinsehoek het centrum van Torhout binnen te gaan.
 
Pieter Van Damme trok met zijn 19de linieregiment door het Krekedal. Samen met zijn makkers baande hij zich op 14 oktober een weg langs de modderige velden van Amersvelde, knipte de Flandern Stellung kapot, schuilde in obusputten voor de hardnekkige moordende Duitse mitrailleurs, om dan het spookdorp Handzame te bestormen.

Op 15 oktober ploegden de infanterieregimenten van het 10de ID en het 4de ID onder een striemende regen zich een weg door de velden van Edewalle, langs Cabaret de Meerlaan, de zoom van Wijnendale-Bos om dan eindelijk de stad Torhout te zien liggen!

“In de vroege ochtend van 16 oktober nam de 4de Infanteriedivisie Torhout in bezit, de eerste bewoonde stad door Belgische soldaten ontzet! Torhout onthaalde de zegevierende troepen onstuimig met vlaggen en bloemen. Dat was iets totaal nieuws voor onze jongens! Na vier jaar niets dan modder, marcheren, vechten en schuilen, ruïnes en tranen aan het front, leek dit menselijk onthaal wel een paradijs.”

Onderweg worden fragmenten uit dagboeken voorgelezen en is er aandacht voor verhalen en poëzie.  Aan de hand van oud fotomateriaal en luchtfoto's wordt het verloop van de bevrijding op het terrein zichtbaar. Ook de plaatsen van hevige gevechten en gesneuvelden kunnen gesitueerd worden.