‘De Bevrijding’ van 1918 herdacht met historische colonne
11 August 2018 - Lo-Reninge - Bron: Stad Lo-Reninge
Tussen 13 en 19 augustus 2018 zullen 130 figuranten en 50 paarden ‘De Bevrijding’ van 1918 herdenken door met een historische colonne door de straten te trekken. De tocht vertrekt in Lo‐Reninge en loopt via Houthulst, Kortemark, Loppem, Aalter, Zomergem om te eindigen in Deinze. Naast de colonne zijn er tal van activiteiten in de dorpen langsheen het traject. Te Loppem zal er op 16 augustus de mogelijkheid zijn om het militair bivak te bezoeken tussen 13u en 18u met o.a. een expositie en zoektocht voor kinderen.

Colonne met soldaten en historische voertuigenDe colonne wordt samengesteld uit soldaten in authentieke uniformen van het Belgische leger anno 1918. Er zal ook een Britse delegatie aanwezig zijn. Verder zijn er tal van historische wagens zoals een rijdende veldkeuken, een ambulance, militaire paardenwagens en een pantserwagen.

Soldatenleven van toen

De figuranten zullen 6 dagen marcheren in authentieke uniformen. Ze overnachten langsheen het traject en krijgen eten uit een echte veldkeuken van toen. Het materiaal dat ze gebruiken is nagemaakt op basis van historisch onderzoek. Op 17 augustus zal er in Maria‐Aalter o.a. een soldatenmis door een aalmoezenier georganiseerd worden.

Platform voor Belgische Militaire Geschiedenis

Dit project is georganiseerd door v.z.w. ‘Platform voor Belgische Militaire Geschiedenis’. Dit is een vereniging die zich verdiept in de geschiedenis van het Belgische leger tijdens de eerste wereldoorlog.

Officiële ondersteuning

‘De Bevrijding’ wordt ondersteund door de provincie West‐en Oost‐Vlaanderen en de verschillende gemeenten die op het traject gelegen zijn. Ook Defensie en het ‘War Heritage Institute’ zijn partner van dit project.

Meer informatie

Voor meer informatie kan u terecht op de website: www.debevrijding.be

U kan de colonne ook volgen op de facebookpagina: De bevrijding, The Liberation, La Liberation 1918‐2018