Bevrijdingsstoet trekt door Kortemark
11 augustus 2018 - Kortemark - Bron: Gemeente Kortemark
Dinsdag 14 augustus 2018 om 17 u.

Eind september 1918 lanceerde het Belgische leger, samen met de Britten en Fransen, het eindoffensief om ons land te bevrijden van de 'Groote Oorlog'. Een groot deel van West-Vlaanderen werd in de strijd betrokken. Met 'Bevrijding 1918 - 2018' willen wij het bevrijdingsoffensief opnieuw onder de aandacht brengen door een historische evocatie bestaande uit een colonne Belgische, Britse en Franse soldaten uitgerust zoals in 1918.

De historische colonne zal dwars door Vlaanderen trekken langsheen diverse slagvelden uit het bevrijdingsoffensief, van Lo-Reninge via Kortemark tot Deinze.

Een tocht van herkenning en herbeleving van maandag 13 augustus tot en met zondag 19 augustus 2018. Meer dan 100 soldaten, 50 paarden, karren, voertuigen,... zullen op 14 augustus door de straten van Kortemark trekken. Via de Groenestraat en de Kronevoordestraat komt de colonne om 16.30 u. op de markt van Handzame aan. Vandaar gaat het via de Handzamestraat richting markt van Kortemark, waar ze omstreeks 17.30 u. zullen aankomen.
 
Kom kijken en beleef de bevrijding van Kortemark zoals die in 1918 plaatsvond!  Info over de foto: In de huidige Kronevoordestraat kwam de bevrijdingsstoet kort na de Eerste Wereldoorlog voorbij de tot puin herleide huizen. De namen van de deelnemers (gelezen in het fotoalbum van Rosa Vanhecke) op deze versierde kar zijn: Octaaf Pollet, Oscar Adam, Cyriel Vanhooren, Jules Hansebout, André Neyrinck, Gentiel Vanryckeghem, Willem Vandendriessche, Maurice Adam en Maurice Vanryckeghem. (bron: ‘Westhoek Verbeeldt’)