Wederopbouw-wandelingen: De Baron van Bellewaerde
27 april 2019 - Zillebeke - Bron: vzw Bellewaerts
“Ik geloof dat Zillebeke zich nooit meer zou herstellen, mocht papa niet meer terugkeren.”
 
De 23-jarige Daisy de Vinck weet het pionierswerk van haar vader baron Gaston de Vinck, kasteelheer op ’t Hooge en burgemeester van Zillebeke, perfect te voorspellen. Het is december 1918 en Daisy is met haar vader en broer Pierre vanuit Versailles naar ’t Hooge teruggekeerd om een mogelijke terugkeer voor te bereiden. Baron de Vinck vindt bijna niet meer terug waar zijn kasteel vier jaar geleden nog stond, maar zal desondanks als één van de eersten naar de Westhoek terugkeren en vol goede moed aan de heropbouw beginnen.
 
Over het pionierswerk van Gaston de Vinck heeft de kersverse vzw Bellewaerts een wandeling ontwikkeld waarin de wederopbouw van de verwoeste streek wordt verteld met een centrale rol voor de terugkeer van de familie de Vinck. Met brieven, getuigenissen en foto’s uit het familiearchief in de hand neemt een vertelgids je mee langs de overgebleven relicten rond Hooge en Bellewaerde. En die zijn niet min: we kunnen nog een stuk van het verwoeste landschap herkennen en het heropgebouwde kasteel van de baron bewonderen. Maar het hoogtepunt van de wandeling is toch de betonnen noodwoning van de baron, de enige van het type Jouret & Speltincx dat in Vlaanderen nog te zien is.
 
PRAKTISCH

Vanaf mei 2019 organiseert vzw Bellewaerts deze wandeling elke eerste zaterdag van de maand om 10.00 u. vanuit het Hooge Crater Museum, en ook op aanvraag voor groepen. De vzw Bellewaerts – dat zijn Bart Degroote, Kevin Breyne, Ilse Watteyne en Niek Benoot – zal vanaf dan ook verhalende verteltochten in, op, rond en vanuit de heuvelrug van Bellewaerde aanbieden om de ganse familie van jong tot oud te bekoren.

Data: 4 mei, 1 juni, 6 juli, 3 augustus, 7 september, 5 oktober en 2 november 2019 om 10 uur.

Vooraf inschrijven verplicht: via info@hoogecrater.com

Deelname: 5 euro/pp

Enkele foto's genomen tijdens de wandeling voor de pers: