Expo: Remember Bremer
01 November 2018 - Beveren-aan-de-IJzer - Bron: Gemeente Alveringem
Op het kerkhof van Beveren-IJzer ligt het graf van René Marie Victor Bremer. De kolonel-commandant van het 1ste Regiment Karabiniers sneuvelde op 14 oktober 1918 tijdens het bevrijdingsoffensief. Een eeuw na zijn dood worden de officier en zijn troepen herdacht in de tentoonstelling ‘Remember Bremer’ in de kerk van Beveren.René Bremer is op 16 juni 1871 geboren in Sommière, een klein Waals dorpje in de buurt van Dinant. Al op 17-jarige leeftijd treedt hij als beroepsvrijwilliger in de militaire school. Het is het begin van een opmerkelijke en rijk gevulde militaire carrière. Hij weet zelfs de wereld te “veroveren” als uitvinder van een unieke elektrische schietschijf. Niet alleen in België maar in tal van Europese en Amerikaanse landen worden vanaf 1903 militaire en burgerlijke schietstanden uitgerust met Bremer-schietschijven.

Ondanks het feit dat hij reeds in augustus 1914 zwaar gekwetst raakt, zal hij met zijn troepen nog een belangrijke rol spelen in de Groote Oorlog. Maar tijdens het eindoffensief raakt hij op 14 oktober 1918 bij de bevrijding van Roeselare door obusscherven gekwetst aan het hoofd. Hij overlijdt nog dezelfde dag aan zijn verwondingen. De kolonel wordt op 19 oktober 1918 begraven op het kerkhof van Beveren-IJzer. Zijn graf maakt nu deel uit van een klein Belgisch militair ereperk met zes graftekens.

Als verwoed verzamelaar van alles wat met Beveren te maken heeft, heeft Dirk Claerhout zich op de figuur van Bremer en zijn troepen gestort. Met als resultaat dat hij intussen heel wat boeiende informatie en interessant materiaal heeft bijeengesprokkeld. Na de succesvolle tentoonstelling ‘Operatie Beveren’ in de zomer van 2017 hebben Dirk Claerhout en de dienst Mens & Vrije Tijd van de gemeente Alveringem opnieuw de handen in elkaar geslagen voor de expo ‘Remember Bremer’. Zij kunnen hiervoor ook rekenen op de medewerking van de Vriendenkring Carabiniers Leopoldsburg.

De expo is op 27 oktober 2018 geopend met een plechtigheid aan het graf van de kolonel. Rond dit graf hangt echter nog een groot mysterie. “En dat mysterie proberen we in de tentoonstelling Remember Bremer te ontrafelen”, zegt mede-organisator Dirk Claerhout.