Provincie trekt vredeseducatie met het platform Westhoek Vredeshoek
05 juni 2019 - Ieper - Bron: Provincie West-Vlaanderen
Op woensdag 5 juni 2019 is in het Vredesbos in Ieper het platform Westhoek Vredeshoek gelanceerd.Dat platform komt er op initiatief van Wakker voor vrede, vzw Moeders voor Vrede, vzw Peace Village, Vredesfonds Ieper en Vredesdienst Ieper, Netwerk Oorlog en Vrede, Museum aan de IJzer en enkele individuele stichtende leden. De Provincie West-Vlaanderen treedt op als bevoorrechte partner en coördinator.

Vredesprovincie

Al ruim een jaar zitten verschillende partners die actief zijn rond het thema ‘vrede in de Westhoek’ samen om ook na de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog de vredesboodschap uit te dragen. Daarom werd het platform Westhoek Vredeshoek opgericht met als doel West-Vlaanderen op de kaart te zetten als dé vredesprovincie bij uitstek. Na het Vredeshuis in Gent en het Vredescentrum in Antwerpen kon West-Vlaanderen niet achterblijven. Jennie Vanlerberghe, oprichtster van Moeder voor Vrede, is voorzitster van het nieuwe platform.

Samen willen ze het pijnlijke verleden in een krachtig, integraal, inspirerend en toekomstgericht vredesbeleid op maat van de streek omzetten. Alle vredespartners, de Provincie West-Vlaanderen en de zeventien Westhoekgemeenten verbinden zich ertoe om een charter te ondertekenen waarmee ze onderschrijven de vredesboodschap actief uit te dragen.

De aanzet om te komen tot een Vredesmeerjarenplan is al gegeven met een viertal punten. Verschillende gemeenteraden in Westhoek erkenden en keurden de vredesmissie van de Westhoek goed. In elke gemeente komt ook een centraal aanspreekpunt in de schoot van de gemeentelijke administratie. De gemeenten verbinden er zich toe om minstens één Vredesactiviteit te organiseren tijdens de Vlaamse Vredesweek van 21 september tot en met 2 oktober 2019, met ondersteuning van Westhoek Vredeshoek én voor die organisatie gaat de gemeente actief en creatief op zoek naar een draagvlak bij haar burgers en organisaties.

Doorheen de jaren wordt er met alle partners ook toegewerkt naar een groot publieksevenement in 2023 als hoogtepunt.

Kraanvogel

Tijdens de lancering is alvast een eerste aanzet gegeven tot een concreet project. Jongeren van de Ieperse school Immaculata vouwen met papier kraanvogels. In Japan is de kraanvogel heel symbolisch, zeker na de aanval op Hiroshima in 1945. Slachtoffer Sadako Sasaki vouwde 1.300 kraanvogels in de hoop te herstellen van leukemie, een ziekte die ze kreeg na de nucleaire aanval. Een Japanse legende vertelt namelijk: wie 1.000 origami-kraanvogels vouwt, ziet zijn/haar gezondheidswens vervuld.

Coördinatie

Bij Westhoek Vredeshoek en de provincie is de overtuiging ontstaan dat de opdracht van de Westhoek als vredesregio niet stopt bij het einde van de herdenkingsperiode, maar eigenlijk nu pas begint. Daarom wil de provincie West-Vlaanderen dit initiatief ondersteunen. De Provincie neemt de coördinatie van de vredeswerking Westhoek Vredeshoek op zich, die leidt tot acties die met alle partners samen tot stand komen.