Permanente landartinstallatie CWRM van Koen Vanmechelen in De Palingbeek
10 juli 2019 - Zillebeke - Bron: Provincie West-Vlaanderen
Op woensdag 10 juli 2019 openden de Provincie West-Vlaanderen en kunstenaar Koen Vanmechelen de permanente landartinstallatie ‘ComingWorldRememberMe’ (CWRM) in provinciedomein De Palingbeek in Ieper.Hiermee zet de Provincie het verhaal voort van de tijdelijke en gelijknamige installatie die in 2018 in De Palingbeek te zien was. Binnen CWRM werd toen de expo ‘600.000 beeldjes – 600.000 namen’ uitgewerkt, een verwijzing naar het aantal slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem. Met deze nieuwe installatie willen de Provincie en Koen Vanmechelen de slachtoffers een definitieve plaats geven in onze geschiedenis, ons heden en onze toekomst.

Nieuwe landartinstallatie CWRM van Koen Vanmechelen

Van links naar rechts op de foto: Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, burgemeester Emmily Talpe en kunstenaar Koen VanmechelenHet grote oerei, dat vorig jaar tijdelijk in het midden van de installatie stond in de zone van het niemandsland, staat opnieuw centraal. Uit het oerei rollen de beeldjes, op een organische manier, bijna als tijdens een geboorte. Het geheel vormt de wereldkaart waarbij alle continenten met elkaar verbonden worden. De beeldjes zelf vormen de sokkel. Ze ondersteunen elkaar, staan op elkaars schouders, de groten schragen de kleintjes.

De nieuwe installatie bevindt zich in een groene zone, gelegen langs de oprit naar de parking in de Palingbeekstraat. Het niemandsland waar de installatie vorig jaar stond, is bestemd als natuurgebied. Het grote oerei kon niet permanent op deze locatie blijven staan.

‘ComingWorldRememberMe’

‘ComingWorldRememberMe’ was het beeldende kunstproject binnen GoneWest, het culturele programma van de Provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van WOI. Het project werd uitgewerkt door vzw kunst en Koen Vanmechelen. Tussen 30 maart en 11 november 2018 konden bezoekers de installatie van 3 hectare bezichtigen. De expo kon rekenen op zo’n 213.500 bezoekers.