Unieke wederopbouwbarak open voor het publiek op Open Monumentendag
02 September 2019 - Zillebeke - Bron: Barak de Vinck
“Ik geloof dat Zillebeke zich nooit meer zou herstellen, mocht papa niet meer terugkeren.”
 
De 23-jarige Daisy de Vinck weet het pionierswerk van haar vader baron Gaston de Vinck, kasteelheer op ’t Hooge en burgemeester van Zillebeke, perfect te voorspellen. Het is december 1918 en Daisy is met haar vader en broer Pierre vanuit Versailles naar ’t Hooge teruggekeerd om een mogelijke terugkeer voor te bereiden. Baron de Vinck vindt bijna niet meer terug waar zijn kasteel vier jaar geleden nog stond, maar zal desondanks als één van de eersten naar de Westhoek terugkeren en vol goede moed aan de heropbouw beginnen.


 
De unieke betonnen barak uit 1919 van baron Gaston de Vinck staat er nog steeds, meer nog het is de enige van het type 'Jouret & Speltinckx' die nog in Vlaanderen te zien is. Ilse Watteyne en Niek Benoot van het Hooge Crater Museum in Zillebeke restaureerden de barak en sinds de zomer van 2019 kan je in de barak overnachten en weer leven zoals in 1919 (www.barakdevinck.be). Over het pionierswerk van Gaston de Vinck heeft de kersverse Bellewaerts vzw een wandeling ontwikkeld waarin de wederopbouw van de verwoeste streek wordt verteld met een centrale rol voor de terugkeer van de familie de Vinck. Deze wandeling wordt elke eerste zaterdag van de maand georganiseerd om 10.00 u. vanuit het Hooge Crater Museum, en ook op aanvraag voor groepen.


 
Tijdens die wandeling kan je de barak echter niet bezoeken omwille van de barakkelingen die er dan verblijven. Maar op de Open Monumentendag van zondag 8 september 2019 worden de deuren van de barak opengezet voor het brede publiek. Bezoeken starten op het uur aan het Hooge Crater Museum, van daaruit nemen Bart Degroote en Kevin Breyne van Bellewaerts vzw je mee naar de wereld van de baron zo'n 400 meter verder. Daarbij putten ze uit brieven, getuigenissen en foto’s uit het rijke familiearchief. In de barak zelf wordt het leven anno 1919 opgeroepen voor de bezoekers. Het bezoek duurt een tot anderhalf uur en eindigt aan het museumcafé van Hooge Crater Museum.

www.barakdevinck.be | bezoek ook eens www.hoogecrater.com