Open Monumentendag in de Zuidelijke Westhoek
27 augustus 2019 - Ieper - Bron: CO7
Open Monumentendag staat voor de deur! Een uitgebreid overzicht van de activiteiten in de Zuidelijke Westhoek vind je in de regionale folder via www.co7.be/brochure-open-monumentendag-2019. Vergeet je niet in te schrijven voor de rondleidingen!

UITZONDERLIJK OPEN

Maak van de gelegenheid gebruik om de toren van het Ieperse belfort met gids te bezoeken (inschrijven verplicht). Je wordt beloond met een schitterend zicht op Ieper en het omringende landschap. Om 15u is er ook een beiaardconcert, de raadszaal van de Lakenhalle is de hele dag geopend. In het Erfgoeddepot DEPOTYZE ontdek je met de depotbeheerder hoe men er diverse collectiestukken uit Ieper en de regio in goede omstandigheden bewaart (inschrijven verplicht).

Op Open Monumentendag heb je de unieke kans om twee steenbakkerijen te bezoeken tijdens een rondleiding (inschrijven verplicht)! Vroeger werden er in de steen- en buizenbakkerij Dumoulin van Wijtschate drainagebuizen gemaakt, om de kapotgeschoten landbouwgronden weer in gebruik te nemen. In de steenbakkerij Wienerberger in Zonnebeke kom je alles te weten over het productieproces van klei tot volwaardige baksteen.

EUROPEES THEMA: KUNST & ENTERTAINMENT

Wandel met kunstenaar Bernard Sercu langs het kunstwerk ‘De kruisweg’ op de Lettenberg in Kemmel (inschrijven verplicht); geschiedenis, spiritualiteit, natuur en kunst vormen één geheel op deze plek. Kom met initiatiefnemer Luc Vandecasteele meer te weten over het vredesmonument ‘The Poppy Cenotaph’ in Langemark, gemaakt door 25 internationale kunstenaars. Laat je meeslepen in de verhalen rond het Welsh National Memorial Park, de herdenkingsplek voor alle Welshe oorlogsslachtoffers, met de rode draak als eyecatcher. Of laat je tijdens een rondleiding charmeren door het kerkje van Sint-Juliaan met zijn vele kunstschatten.

Ontdek op een ludieke manier tijdens een rondleiding het reilen en zeilen van de familie Merghelynck in het Merghelynck Museum in Ieper (inschrijven verplicht). Ga ook eens piepen in de barak ‘De Vinck’, een noodwoning uit 1919 in Ieper. Een gids vertelt het verhaal van de baron en zijn familie. De beentjes even strekken? Tijdens een wandeling in kasteeldomein De Lovie duik je in de wereld van de landschapskunst. Hoe keek men tijdens de aanleg van het domein naar het landschap?

ACHTER DE SCHERMEN: RESTAURATIEPROJECTEN

In Poperinge kan je drie restauratieprojecten ontdekken. De hopast op ’t Neerhof werd recent tot volledig werkbare toestand gerestaureerd. Tijdens een rondleiding (inschrijven verplicht) zie je de typische kenmerken, zoals de houten eestvloeren. Een deel van het Douviehuis in Watou (inschrijven verplicht) staat nog in de stellingen. De eigenaar vertelt je welke bestemming het in de toekomst zal krijgen! In de Kinderbrouwerij van Reningelst zie je hoe de restauratie van de mouterijtoren in zijn werk gaat en bezoek je de al gerestaureerde brouwerijgedeelten.

Restauratiearchitect Dries Vanhove en Kristof Papin hebben jarenlang onderzoek gedaan naar de bouwgeschiedenis van de Sint-Bertinuskerk van Poperinge. Dit resulteert nu in een boek en tentoonstelling. Tijdens de rondleidingen (inschrijven verplicht) breng je een uniek bezoek aan de toren!

WORKSHOPS EN DEMONSTRATIES

De Dienst der Gedroomde Gewesten (een collectief van jonge streekgenoten) opent officieel zijn Instituut der Wederverbeelding! Brainstorm mee over de wederverbeelding van het Sint-Jansgodshuis in Ieper. Op het einde van de dag volgt de inhuldiging van de Ideeëngalerij.

In de voormalige meisjesschool van Oostvleteren kom je meer te weten over de ambachtelijke brouwerij van de Struise Brouwers (inschrijven verplicht). Op het einde proef je het heerlijke gerstenat of een koffietje uit de koffiebranderij.

Tijdens een rondleiding in de kerktoren van Zonnebeke (inschrijven verplicht) nemen gidsen je mee in het verhaal van het continue veranderende landschap. Monumentenwacht geeft bovendien een woordje uitleg over hun werking, ieder uur wordt de kerktoren geïnspecteerd via een afdaling aan de buitenzijde!

OOK VOOR KINDEREN

Ontdek op La Clytte Military Cemetery in Heuvelland het verhaal achter de militaire begraafplaatsen. Neem zelf de beitel in de hand en treed in de voetsporen van de ambachtslui van de CWGC. Er is ook een doe-boekje voor kinderen.

De kids kunnen zich uitleven met een zoektocht doorheen het voormalige stadhuis van Mesen. Je kan ook een rondleiding volgen over de geschiedenis van het gebouw tot zijn restauratie in 2014.

DE VASTE WAARDEN VAN OPEN MONUMENTENDAG

Er zijn gidsbeurten in de Bayernwald loopgraven van Wijtschate en De Oude Kaasmakerij van Passendale. Bij het Hopmuseum in Poperinge zijn het Plukfeesten: er zijn demonstraties op de binnenkoer, een museumbezoek is betalend.

FOLDER

De regionale folder is te verkrijgen bij de bibliotheken, de toeristische kantoren en de cultuurdiensten van Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke. Je kan de folder ook digitaal bekijken via www.co7.be/brochure-open-monumentendag-2019.

MEER INFORMATIE