Vrouwen Van Vrede
05 November 2018 - Oeren - Bron: Gemeente Alveringem
Op 11 november 1918 om 11 uur luiden de vredesklokken en eindigt de gruwelijke oorlog die miljoenen slachtoffers heeft gemaakt. Exact honderd jaar later wordt in de kerk van Oeren (Alveringem) het einde van de Groote Oorlog herdacht met de artistieke evocatie ‘Vrouwen Van Vrede’.
Sinds 2008 organiseert de gemeente Alveringem tweejaarlijks op 11 november een uniek herinneringsmoment met familie en verwanten van slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Dit heeft plaats  in het kerkje en op de militaire begraafplaats van Oeren.De zesde editie heeft plaats op een heel symbolisch tijdstip: 11 november 2018 om 11 uur. Het zal dan exact 100 jaar geleden zijn dat een einde kwam aan de Groote Oorlog. Na 1.568 dagen van oorlog daalt eindelijk stilte en vrede neer over het westelijk front. 11 november 2018 is daarom niet alleen een dag van herdenken maar ook een dag om een boodschap van vrede naar de nieuwe generaties uit te dragen.

In de kerk van Oeren wil de gemeente Alveringem een krachtig signaal geven van hoop en vrede. 'Vrouwen Van Vrede' is een artistieke evocatie met tekst en zang door vijf actrices van het PanTheater, aangevuld met live muziek, gebracht door twee vrouwelijke muzikanten. Het scenario en de regie zijn in handen van Paul Houwen. De evocatie in de kerk gaat naadloos over in de bloemenhulde op de militaire begraafplaats. Op elk graf wordt een witte bloem neergelegd.

Zegt de moeder bij het graf van haar gesneuvelde zoon: 'Ach was je maar een meisje geweest'

PROGRAMMA
  • 11.00 u. 'Vrouwen Van Vrede' - Artistieke evocatie in de kerk van Oeren, gevolgd door bloemenhulde op het kerkhof
  • 12.30 u. Lunch in het Hotel-Tearoom Petrus
  • 14.30 u. Inhuldiging Vredesboom op het domein Hof van Wyckhuize
  • 15.00 u. 'Wim speelt na de oorlog' - Conférence door Wim Chielens in Gemeenschapszaal De Kwelle
  • 14.00-18.00 u. Remember Bremer | Expo in de kerk van Beveren-aan-de-IJzer
Info en reservatie: Mens & Vrije Tijd, 058 28 88 81, cultuur@alveringem.be