Filmmontage van 15 jaar Pops 17
22 december 2019 - Poperinge - Bron: Heemkring Aan de Schreve
POPS 17 - 2004 - 2018
Filmmontage van 15 jaar Pops 17 door Marc Van Bruwaene


 
Vrijdag 20 maart 2020 om 20 uur
CC Ghybe Sint-Annastraat Poperinge
 
Wie herinnert zich niet meer de aanvang van de folder van Pops 17? "90 jaar na het uitdoven van het laatste kanonvuur smeult de Eerste Wereldoorlog nog altijd in de geesten van de Westhoekers. De Heemkring Aan de Schreve probeert de sfeer van die dagen terug op te wekken en kiest voor een momentopname: Poperinge tijdens de maand september 1917."

Inderdaad, 10 jaar vóór in de Westhoek alle registers werden open getrokken en alle geschut in stelling werd geplaatst om de Eerste Wereldoorlog te herdenken, was de Heemkring al gestart met een 'geanimeerde' themawandeling waarbij op 18 verschillende locaties de meest uiteenlopende aspecten aan bod kwamen: vluchtelingen, doden, ontspanning, prostitutie, kerkhoven, verkopers, executies, spel, spionage, ziekenzorg, geestelijke zorg, wasvrouwen, kinderen, …

Na de wandeling werd je uitgenodigd tot een avondmaal met variétéavond, anno 1917, in het meest bekende etablissement van het Westelijk front tijdens de Eerste Wereldoorlog, nl. A la Poupée te Poperinge.

Wat niemand voor mogelijk hield : 15 jaar lang werd de Pops 17 georganiseerd en telkens … uitverkocht!

Ons bestuurslid, Marc Van Bruwaene, is onder gedoken in meer dan 40.000 foto's en filmfragmenten die tijdens die 15 verschillende edities werden gemaakt. Hij heeft dagen en nachten gezweet, gezwoegd en gevloekt, maar het resultaat is een schitterende, kleurrijke filmmontage waarin de evolutie van de wandeling, van de deelnemers en van het avondgedeelte door de jaren heen prachtig in beeld worden gebracht.
 
Toegang: Niet-leden: 5 euro / Gewone leden: 3 euro
Steunende leden: 1 pers. gratis per gezin / Ereleden: 2 pers. gratis per gezin