3e Forum Archeologieprijs voor project ‘Dig Hill 80’
29 januari 2020 - Wijtschate - Bron: Archeonet.be
Het project ‘Dig Hill 80’ is verkozen als laureaat van de derde editie van de Forum Archeologieprijs. Het project omvatte het archeologisch onderzoek van een WO I-site in Wijtschate, waarbij crowdfunding en internationale samenwerking een belangrijke rol speelden. De prijsuitreiking vindt plaats op 13 februari 2020.

Het Forum Vlaamse Archeologie (FVA) reikt sinds 2014 de Forum Archeologieprijs uit. Met deze prijs wil het FVA een persoon, vereniging, bestuur of onderneming huldigen die een waardevolle bijdrage aan de archeologie in Vlaanderen heeft geleverd of op een positieve wijze met archeologie is omgegaan.

Uit de verschillende inzendingen voor de derde editie van de prijs koos de jury voor het project van Dig Hill 80. Een braakliggend terrein nabij de wijk De Kappellerie in Wijtschate (Heuvelland) herbergde een unieke WO I-site die binnen de bestaande archeologiewetgeving moeilijk op te graven was. Dankzij een intensief crowdfundingproject met een sterk internationaal karakter kon de site toch op gedegen manier worden onderzocht. De resultaten waren indrukwekkend te noemen en leverden een wezenlijke bijdrage aan de kennis van Wereldoorlog I.

De prijsuitreiking, i.s.m. CO7 en het In Flanders Fields Museum, vindt plaats op donderdag 13 februari 2020 in het Vleeshuis in Ieper (Boomgaardstraat 3-7, 8900 Ieper).
  • 19.30: Verwelkoming – Wieland De Meyer (schepen Heuvelland)
  • 19.40: De rol van archeologie in het WOI-onderzoek – Piet Chielens (IFFM)
  • 19.50: DigHill80, het onmogelijke toch mogelijk – Simon Verdeghem (Dig Hill 80)
  • 20.20: Uitreiking van de Forum Archeologieprijs door Johan Hoorne (FVA)
  • 20.30: Receptie
Inschrijven voor deze uitreiking kan tot 10 februari via jan.decorte@co7.be