Annulatie ANZAC Day herdenking in Zonnebeke
26 March 2020 - Zonnebeke - Bron: Memorial Museum Passchendaele 1917
Door de huidige omstandigheden besliste de Gemeente Zonnebeke, in onderling overleg met de Nieuw-Zeelandse en Australische ambassade in België, om het traditionele ANZAC Day herdenkingsprogramma op zaterdag 25 april 2020 te annuleren.

Op 25 april 1915 begon de Eerste Wereldoorlog voor het ‘Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC) met de landing op het Turkse schiereiland Gallipoli. Velen verloren hierbij het leven. Sinds jaren organiseert het Memorial Museum Passchendaele 1917, in samenwerking met de vrijwilligers van het GPS1917 en de gemeente, normaal een plechtigheid op Buttes New British Cemetery en Tyne Cot Cemetery.  De gemeente houdt tussen de twee plechtigheden ook een ontbijt om de banden tussen de landen aan te halen.



‘Elk jaar herdenken we op ANZAC Day de duizenden Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten die naar het Westelijk front trokken om te vechten voor onze vrijheid en democratie. Hoewel de plechtigheden dit jaar niet kunnen doorgaan, zullen we hen die dag toch in gedachten herdenken. We zullen niet alleen stilstaan bij het belang van herdenking, maar ook bij de banden tussen onze landen. In de afgelopen jaren transformeerde onze boodschap van tragedie naar één van hoop, solidariteit en blijvende vriendschap’, aldus Dirk Sioen, Burgemeester Zonnebeke.