Talbot House is op zoek naar Belgische vrijwilligers
28 april 2020 - Poperinge - Bron: Talbot House
Dringend gezocht: huisbewaarders
 
Wil je ook altijd al graag eens in een historisch Huis overnachten?
Ben je sociaal en heb je een voorliefde voor geschiedenis?
Steek je graag de handen uit de mouwen voor kleine karweitjes?Historische soldatenclub Talbot House zoekt Belgische huisbewaarders die voor een bepaalde tijd wensen bij te springen in het museum en gastenverblijf.

Talbot House in een notendop

Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakt Poperinge deel uit van het kleine stukje onbezet België. Weg van het krijgsrumoer van de Ieperse frontstreek, groeit de stad uit tot het zenuwcentrum van de Britse sector. Midden in die drukke stad openen de aalmoezeniers Neville Talbot en Philip "Tubby" Clayton in december 1915 een Clubhuis. Zonder onderscheid van rang kunnen soldaten er drie jaar lang terecht voor een zeldzaam moment van rust en ontspanning. Vandaag is de plek, net als toen, een vredige halte langs het parcours van de "Grote Oorlog" in de Westhoek.
Vandaag is Talbot House een levend museum waar je ook de nacht kan doorbrengen. Het is een internationale ontmoetingsplaats van bezoekers, pelgrims, anglofielen en (amateur)-historici. Naast het historisch Huis, is er de prachtige ommuurde tuin, de voormalige concertzaal en het Slessorium waar tijdelijke expo’s doorgaan. De kers op de taart is de pas vernieuwde permanente tentoonstelling over de honderdjarige geschiedenis van de club.

De huisbewaarders

Naast een kleine equipe vast personeel, werkt Talbot House ook al sinds jaar en dag met vrijwilligers. Stichter Tubby Clayton rekruteerde al tijdens de oorlog lustig vrijwilligers onder het motto van: “Today’s guest is tomorrow’s host”.  De vrijwilligers worden voornamelijk ingezet als gastvrouw/heer in Talbot House. Hier verwelkomen ze alle bezoekers persoonlijk, bieden hen een kopje thee of koffie aan en slaan een praatje. ’s Avonds checken ze de gasten in voor het gastenverblijf. Onze vrijwilligers dragen allemaal hun steentje bij op een andere manier. Zo bakken sommigen massaal taarten en koekjes voor de gasten terwijl anderen graag meehelpen in de tuin, of bij het dekken van de bedden.
Traditioneel komen heel wat Britten een handje helpen in Talbot House. Maar ook andere nationaliteiten zijn vertegenwoordigd onder onze “wardens’. Zo zijn er ook heel wat Canadezen, Australiërs, Belgen en Nederlanders die bijspringen. Maar met de sluiting van de landsgrenzen, kunnen heel wat van onze vrijwilligers niet in Talbot House raken. Zonder hen is een bezoek of verblijf in Talbot House nooit hetzelfde. Daarom zijn we op zoek naar extra helpende handen.
 
Wie helpt mee?

Concreet is de vzw Talbot House op zoek naar vrijwilligers (liefst per 2) die graag voor een aantal dagen, een week of zelfs langer, in Talbot House wensen te verblijven. Er wordt een afzonderlijke tweepersoonskamer met sanitair voorzien. Tijdens hun verblijf, helpen ze voornamelijk mee met het in- en uitchecken van de gasten en het aanbieden van thee of koffie aan de museumbezoekers. Andere taakjes kunnen al naargelang de periode en de mogelijkheden van de vrijwilligers besproken worden. Uiteraard gebeurt alles met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen die eventueel nog van toepassing zijn n.a.v. de coronacrisis (social distancing, enz.). De concrete periode is vanaf 18 mei, wanneer we hopen terug te mogen openen, tot het einde van het jaar. Indien interesse, kan dit natuurlijk hernomen worden in 2021. Een kennis van het Engels is een meerwaarde maar gezien we in 2020 weinig Britse bezoekers verwachten, geen vereiste.

Een volledige functieomschrijving en bijkomende info kan verkregen worden via onderstaande contactgegevens.
 
Simon Louagie
Talbot House Manager
simon@talbothouse.be - 0032 496 38 54 50
www.talbothouse.be