Vanaf 1 juli: opnieuw (beperkt) publiek op dagelijkse Last Postceremonie
25 juni 2020 - Ieper - Bron: Last Post Association
De Last Post Association heeft in de voorbije maanden al het mogelijke gedaan om de continuïteit van de dagelijkse Last Postplechtigheid te garanderen. Nu de coronamaatregelen versoepeld worden, zal er vanaf woensdag 1 juli 2020 opnieuw beperkt publiek toegelaten worden om de Last Post bij te wonen.
 
Dagelijkse plechtigheid niet onderbroken

Bij de uitbraak van COVID-19 heeft de Last Post Association alles in het werk gesteld om de continuïteit van de dagelijkse plechtigheid te blijven garanderen. Vanaf zaterdag 14 maart 2020 werd er geen publiek meer toegelaten onder de Menenpoort. Vanaf woensdag 18 maart 2020 werd de Last Post gespeeld door telkens één klaroener. Sinds maandag 11 mei 2020 zijn er elke avond opnieuw drie klaroeners aanwezig.
 
Voorzitter Benoit Mottrie: “De Last Post Association is bijzonder fier dat het unieke dagelijkse eerbetoon aan de gesneuvelden altijd is kunnen blijven doorgaan. We danken de Stad Ieper, de Commonwealth War Graves Commission en alle andere instanties voor hun bijdrage. Vanuit ons land maar ook van over de hele wereld hebben we vele duizenden blijken van waardering en steun ontvangen omdat we de dagelijkse Last Post zijn blijven uitvoeren. Ik wil hierbij zeer uitdrukkelijk alle klaroeners, de ceremonial assistants en de leden van het bestuur van onze vereniging danken voor hun zeer bijzondere inzet in de voorbije periode”.
 
Opnieuw publiek

Door de versoepeling van de coronamaatregelen, zal er vanaf woensdag 1 juli 2020 opnieuw publiek toegelaten worden onder de Menenpoort, dit met respect voor de social distancing-regel van 1,5 meter. Het aantal toeschouwers onder de Menenpoort zal beperkt worden tot een maximum van 152 personen per avond. Gecontroleerde toegang zal vanaf 19u30 mogelijk zijn. Reserveren is niet mogelijk.
 
Voorzitter Mottrie: “Deze maatregelen zijn nodig om de veiligheid van alle aanwezigen te verzekeren en wij  hopen dat wij op de medewerking van iedereen mogen rekenen. Individuen of groepen die een krans wensen neer te leggen, kunnen een aanvraag indienen via het formulier op onze website www.lastpost.be. De deelname van muzikale groepen aan de plechtigheid is tot nader bericht nog niet mogelijk.”
 
1 juli 2020

Voor iedereen die betrokken is met de Last Post is 1 juli 2020 dan ook een nieuwe mijlpaal. Om deze reden organiseert de Last Post Association een speciale ceremonie met aanwezigheid van burgemeester Emmily Talpe en Geert Bekaert, directeur van de CWGC. Canada en Nieuw-Zeeland stonden erop om ook aanwezig te zijn en zullen vertegenwoordigd worden door hun ambassadeur. En Australië stuurt een militair vertegenwoordiger.
 
De plechtigheid van 1 juli 2020 zal via livestream te volgen zijn op de Facebookpagina van de Last Post Association: https://www.facebook.com/lastpostieper 
 

Over de Last Post Association

De Last Post Association is een onafhankelijke, non-profit organisatie, bestuurd door vrijwilligers. Deze vereniging organiseerde de eerste Last Postplechtigheid op 2 juli 1928, en is nog steeds verantwoordelijk voor de dagelijkse uitvoering van dit unieke eerbetoon onder de Menenpoort in Ieper.

Voor meer informatie: www.lastpost.be.