Vrij Vaderland: onbezet Veurne tijdens de Eerste Wereldoorlog
08 July 2020 - Veurne - Bron: Stad Veurne
In het Landhuis, boven Visit Veurne, vind je al enkele jaren het oorlogsmuseum Vrij Vaderland. De focus ligt niet op het slagveld van de Groote Oorlog, maar op het leven in het laatste stukje onbezet België, de zogenaamde Belgische Sector van waaruit Koning Albert I stand hield tegen de Duitse bezetter. Je beleeft het verhaal achter het front, het dagelijkse leven in dit onbezette gebied waarvan Veurne de officieuze hoofdstad was. Kom langs en ontdek de gebeurtenissen die zich in onze stad en omstreken afspeelden. De sfeervolle expo belicht thema’s als verzorging, onderwijs en rechtspraak via moderne media en traditionele elementen.

Veurne bleef grotendeels gespaard van grote bombardementen waardoor het leven in de streek niet verdween. Hulpposten en hospitalen werden opgericht. Zelfs Nobelprijswinnares Marie Curie en haar dochter, die de röntgentechniek introduceerden, verbleven in Veurne. Het onderwijs kreeg een impuls met de bouw van de School van de Koningin in Wulveringem. Ondertussen zorgde de aanwezigheid van Belgische en (koloniale) Franse troepen voor het nodige vertier in de stad, maar het had ook zijn gruwelijke kantjes. Zo werd in 1918 een gewelddadige moord gepleegd.

Kom deze en andere verhalen ontdekken in Vrij Vaderland, leven achter het front. Het belevingscentrum is elke dag open van 10 tot 17 uur. Je betaalt 4 euro als 18-plusser, 3 euro als 65-plusser en 2 euro als je tussen 7 en 18 jaar bent. Onder de 7 jaar is het gratis. Je moet een bezoek wel reserveren via www.visit-veurne.be.

PS: Vrij Vaderland heeft de deuren gesloten eind 2023.