In Memoriam: Jacques Bauwens (1941-2019)
30 September 2019 - Veurne - Bron: Stad Veurne
Jacques Bauwens droeg Veurne in zijn hart. In 1964 richtte hij samen met historicus Godgaf Dalle de West-Vlaamse Gidsenkring afdeling Veurne-Westkust op. Jacques stond dat jaar ook aan de wieg van de eerste Veurnse gidsencursus. Hij organiseerde met de gidsenkring en Visit Veurne een laatste cursus tussen 2003 en 2005.

Jacques was zelf ook als gids actief en vooral het stadscentrum boeide hem. De Sint-Walburgakerk bezoeken was een must. Hij noemde het een kerk met de allures van een kathedraal. Ook het historische stadhuis met zijn lederbekleding kon hem bekoren, net als het kasteel Beauvoorde. Zijn stokpaardje was De Moeren. Hij schreef er diverse artikels over en gaf les over het gebied in de opleiding voor toeristisch gids.

Jacques Bauwens publiceerde ook boeken. Hij was heel fier op Veurne door de eeuwen heen, uitgegeven in eigen beheer in 2015. Het is een beschrijving van de stadsgeschiedenis in chronologische volgorde. Hij publiceerde eerder al De Westhoek tussen IJzer en Noordzee, waarin Veurne een prominente rol kreeg. Ook het boek Het Ultieme Front over de IJzerslag, de onderwaterzetting en de figuur van de Veurnaar Karel Cogge lag hem nauw aan het hart.

Recent was hij bezig met een onderzoek naar de vele kloosters en kloosterordes in Veurne door de eeuwen heen. Enkele maanden geleden nog toonde hij fier kaartenmateriaal in de bibliotheek. Dit zou resulteren in een nieuwe publicatie …

Jacques was veertig jaar lesgever Nederlands en Geschiedenis aan het Bisschoppelijk College van Veurne. Met zijn verhalen over de veelzijdigheid van de stad begeesterde hij zijn leerlingen. Elk jaar trok hij met zijn klassen naar de historische gebouwen van Veurne. Jacques Bauwens werd 78 jaar.


WO1.be kon rekenen op de medewerking van Jacques Bauwens voor de beschrijving van de militaire gebeurtenissen aan het IJzerfront tijdens de Eerste Wereldoorlog.