Herdenkingsfakkeltocht op 11 november
07 November 2022 - Veurne - Bron: Stad Veurne
Het is een traditie op Wapenstilstand, een herdenkingsfakkeltocht die je laat kennismaken met oorlogsverhalen uit Veurne. Ook dit jaar trekt de indrukwekkende stoet door ons centrum, om het leven in de strijd te herdenken.
 
De focus van deze editie wordt verspreid over de beide wereldoorlogen. Na vier jaar van onrust, ontbering en verdriet, werd ook Veurne op 11 november 1918 verlost van het oorlogsgeweld. Slechts een goede twintig jaar later werd men opnieuw geconfronteerd met deze strijd. Veurne wil ook dit jaar deze dag niet onopgemerkt laten voorbijgaan en kiest opnieuw voor een herdenkingsfakkeltocht met theaterwandeling.


 
De fakkeltocht brengt je op diverse locaties doorheen het stadscentrum waar je de waargebeurde verhalen ontdekt van eenvoudige Veurnaars, die geconfronteerd worden met geweld, bezetting, verraad, gevangenschap, weerstand en intermenselijke relaties. Ervaar hun leven in strijd. De theaterteksten en acteurs zijn voorzien door José Clauw en Kristof Jacobs.
 
Plaats van afspraak is vrijdag 11 november 2022, vanaf 18 uur. De startplaats is op de Grote Markt aan Visit Veurne. Let wel, inschrijven is verplicht als je wil deelnemen aan deze fakkeltocht.
 
Jonas Bel, schepen van Cultuur: "De ellende die tijdens de twee wereldoorlogen ervaren is geweest, mag nooit vergeten worden. Met de fakkeltocht en theaterwandeling willen we dit op een passende manier herdenken."