Fietsen rond en onder de Menenpoort: 5 feiten die je nog niet wist
27 maart 2021 - Ieper - Bron: CWGC / Foto: CWGC
Op 28 maart 2021 is het weer zover: de laatste zondag van maart staat in het teken van de Vlaamse wielerklassieker Gent-Wevelgem. Een jaar na de introductie van de Coronapandemie blijft het virus stokken in de wielen steken. De Elite Mannen en Elite Vrouwen nemen echter wel voor de tweede keer een symbolische start aan CWGC Ypres (Menin Gate) Memorial, de welbekende Menenpoort.  
 
Maar wist je dat…  
  • er 30 van de 200 ‘Army Cyclists’ die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog op de Menenpoort staan herdacht.  
  • er op de Menenpoort een professioneel wielrenner herdacht wordt, Corporal Thomas Gascoyne, met vooroorlogse wereldrecords op zijn naam. 
  • de allereerste gesneuvelde WO1-soldaat, Private John Parr, sneuvelde tijdens een verkenningstocht op de fiets. 
  • honderd jaar geleden de CWGC-tuinmannen met de fiets van begraafplaats naar begraafplaats fietsen om het onderhoud uit te voeren. 
  • vandaag één op drie van de CWGC-medewerkers in België een fiets least in het kader van ecologisch woon-werkverkeer.  


Lees hieronder verder voor meer informatie
  1. de fiets ook tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol speelde. Onder de strijdkrachten van het Britse Rijk waren ook gespecialiseerde fietseenheden in dienst, die een belangrijke verkennings- en communicatiefunctie  invulden. Hun rol werd gering bij het begin van de loopgravenoorlog. Ze bleven dienen als koeriers en boodschappers, maar werden ook ingezet achter de linies of als wachters. Sommigen vochten mee met de infanterie in de loopgraven. Meer dan 200 ‘army cyclists’ die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog worden door de CWGC in België herdacht, waarvan 30 op de Menenpoort. 
  2. er op de Menenpoort zelfs ook een professionele wielrenner herdacht wordt. Corporal Thomas Gascoyne haalde verschillende wereldrecords in het wielrennen, voor hij zich aanmeldde bij het 21st Battalion (Infantry) van het Australische leger. Hij werd op 4 oktober 1917 gedood tijdens de Slag om Broodseinde (oftewel de Derde Slag Om Ieper). Omdat zijn laatste rustplaats niet gekend is, wordt hij naast zijn vermiste kameraden tot in de eeuwigheid herdacht door de Commonwealth War Graves Commission op paneel 23 van de Menenpoort. 
  3. de eerste Britse soldaat, Private John Parr van het 4e Battaljon van het Middlesex Regiment, aan het westelijke front sneuvelde toen hij per fiets optrad als voorwaartse verkenner op een verkenningstocht net ten noorden van Bergen. John Parr stierf op 21 augsutus 1914 en ligt begraven op St Symphorien Military Cemetery. Op deze CWGC-begraafplaats ligt zowel de eerste als de laatste gesneuvelde strijdkracht van het Britse Rijk, die tijdens de Eerste wereldoorlog het leven lieten. 
  4. de fiets een belangrijk vervoersmiddel vormde voor de CWGC-tuinmannen. Voordat gemotoriseerde voertuigen courant werden gebruikt werden, verplaatsten vele tuinmannen zich van begraafplaats naar begraafplaats met de fiets. Hun gereedschap namen ze gewoon op de fiets mee. 
  5. ook vandaag de werknemers van de Commonwealth War Graves Commission fervent de fiets nemen. Vanaf 2019 biedt de CWGC een fietsleasingplan aan. Één op de drie werknemers van de CWGC in België tekende al in. Kantoormedewerkers, ambachtsmannen en tuinmannen engageren zich om hun fiets regelmatig te gebruiken voor woon-werkverplaatsingen, net zoals hun collega’s het 100 jaar voor hen deden.