Paasvakantie 2021 succesvol voor In Flanders Fields Museum
19 april 2021 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Veel volk in de Ieperse Lakenhallen tijdens de afgelopen Paasvakantie. Vlamingen, maar ook buitenlanders die verblijven in België, vonden heel vlot de weg naar het In Flanders Fields Museum. Er wordt tevreden teruggeblikt op twee drukke weken, met vooral heel veel gezinnen over de vloer. Een analyse.

Het In Flanders Fields Museum klokte af op 7.746 bezoekers. Het museum werkt door de coronamaatregelen met tijdslots en een beperkte capaciteit. Ondanks deze remmende factoren zijn de resultaten heel behoorlijk. Er werd een vergelijking gemaakt met de Paasvakantie 2019, toen alles nog normaal was.

Bij het In Flanders Fields Museum lag het gemiddeld aantal bezoekers per dag op 484. Op 9 van de 16 dagen werd de kaap van de 500 overschreden en verschillende dagen mocht het museum het bordje ‘volzet’ buiten zetten. Bij het IFFM was het aandeel van de gezinnen nog groter, m.n. 59%. In 2019 lag dat aandeel in de Paasvakantie op 26%. Ook meer dan een verdubbeling.

Schepen Soenen: “Het IFFM heeft met de vernieuwingen van afgelopen winter ingezet op het toegankelijker maken van de permanente tentoonstelling voor kinderen. Vooral met het audioparcours, maar ook met op kindermaat geschreven persoonsverhalen. Daar plukken we nu de vruchten van.”

Tijdens de Paasvakantie van 2019 verwelkomde het In Flanders Fields Museum 11.160 bezoekers, maar daar waren 3.571 groepsbezoekers bij. Die zijn er nu niet. Trek je die af, dan kom je op een totaal van 7.589 bezoekers. Net iets minder dan de 7.746 van dit jaar. Dit resultaat is heel opmerkelijk als je weet dat in 2019 ongeveer 65 % van de bezoekers uit het buitenland kwam. Het verlies aan buitenlandse bezoekers werd in de afgelopen Paasvakantie gecompenseerd door een veel groter aantal Vlamingen. Vooral in gezinsverband.
 
Nieuwe audiogidsen in IFFM

Sinds de Krokusvakantie kun je als bezoeker een audiogids huren in het In Flanders Fields Museum. De prognose was dat 1 op 5 tot 1 op 4 van de individuele bezoekers hier gebruik van zouden maken. Na ruim 2 maanden stellen we vast dat de audiogidsen een veel groter succes kennen. Er werden al meer dan 8.000 verhuringen geregistreerd en dat betekent dat meer dan 50% van de bezoekers er gebruik van maakt. De commentaren van de gebruikers zijn heel lovend.

Toeristen in Ieper

Schepen voor toerisme Diego Desmadryl: “Het aantal bezoekers in de musea zijn voor ons een heel belangrijke parameter om het succes van het toerisme in onze stad af te meten. In de Paasvakantie was er ook een grote interesse in zoektochten. Aan de balie van de dienst toerisme werden meer dan 700 zoektochten verkocht, waarvan twee derden zich richten tot gezinnen. Concrete cijfers van logies hebben we niet. We kunnen ons enkel baseren op informatie die we uit verschillende bronnen vernemen. We mogen concluderen dat de Paasvakantie in zijn geheel voor het Ieperse toerisme vrij behoorlijk geweest is - gezien de omstandigheden - en dat dit ook het geval was bij een deel van onze logiesverstrekkers. Jammer genoeg niet bij iedereen. We zijn er ons van bewust dat het toeristisch seizoen in Ieper pas echt van start kan gaan als de horeca terug open is en buitenlandse bezoekers opnieuw mogen komen. We zijn hoopvol voor de toekomst, maar beseffen dat de weg naar het herstel nog lang is.”