Memorial Museum Passchendaele 1917 en gemeente Zonnebeke herdenken ANZAC Day in bubbel en met kunst
21 april 2021 - Zonnebeke - Bron: MMP1917
De jaarlijkse ANZAC Day plechtigheden in Zonnebeke op 25 april 2021 gaan, net als in 2020, omwille van de corona maatregelen niet door.  Het Memorial Museum Passchendaele 1917 en de gemeente Zonnebeke herdenken daarom de inzet van het ‘Australian and New Zealand Army Corps’ (ANZAC) opnieuw op andere, coronaveilige manieren zoals de inhuldiging van het kunstproject ‘Faces of War’ en verschillende bubbel-herdenkingen.
 
Kunstproject van 129 dwarsleggers stelt alle betrokken naties in WO I voor

Foto MMP 1917Vanaf 25 april stelt Jan Fieuw zijn nieuwe kunstproject ‘Faces of War’ aan de ingang van het Memorial Museum Passchendaele 1917 tentoon. Het kunstwerk uit dwarsliggers is een eerbetoon aan diegenen die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikte men dwarsliggers om spoorlijnen te maken voor het transport van munitie, wapens, voedsel en troepen. Na WO I schermden de boeren hun velden met deze dwarsliggers af. Nu kerft Jan uit deze balken 129 gezichten van anonieme soldaten uit de 129 landen die betrokken waren bij de Groote Oorlog. Sommige dwarsliggers bevatten nog kogels of granaatscherven. Het kunstwerk blijft nog tot en met 25 juli in het kasteeldomein van Zonnebeke en is gratis te bezoeken.

Oproep om online in bubbel te herdenken

In 2020 lanceerde het museum de oproep om op 25 april om 6u ’s morgens buiten te staan met een lichtje tijdens haar online reflectiemoment. Een oproep die massaal beantwoord werd. Dit jaar is het MMP 1917 mede-organisator van de livestream van het ANZAC Day Beiaardconcert op Facebook. Het museum werkt hiervoor samen met Toerisme Ieper, Toerisme Poperinge, Toerisme Vlaanderen, Stad Ieper, het In Flanders Fields Museum, Hooge Crater Museum en Talbot House. Het concert is live te volgen vanaf 11u30 op Facebook. Daarnaast kan je op de Facebookpagina van het museum ook de kransneerleggingen in Zonnebeke volgen en het verslag van de ‘bubbel’-herdenkingen van het museum en de vrijwilligersvereniging GPS 1917 vzw bekijken.
 
"Wij herdenken elk jaar de inzet van de ANZAC’s met een serene dawn service op Buttes New British Cemetery en een Australische plechtigheid op Tyne Cot Cemetery. Dit doen we in samenwerking met de Australische en Nieuw-Zeelandse Ambassade, de gemeente Zonnebeke en het GPS 1917. Voor het tweede jaar op rij kunnen we deze plechtigheden niet organiseren. We zijn ervan overtuigd dat deze dag in onze regio op verschillende manier in bubbel zal herdacht worden. Daarom zijn we ook blij dat we betrokken zijn in de livestream van het Beiaardconcert en dat Jan Fieuw zijn kunstproject vlak voor het MMP 1917 wil tentoonstellen. Dit is niet alleen een meerwaarde voor ons museum, maar ook een mooie manier om te tonen dat we samen blijven herdenken," aldus Joachim Jonckheere, Gedelegeerd Bestuurder van het Memorial Museum Passchendaele 1917.
 
"Ik groeide op in een streek waar ik dagdagelijks werd geconfronteerd met de Eerste Wereldoorlog. Als je hier woont, kan je de gebeurtenissen niet ontkennen. Als kleine jongen trok ik vaak samen met mijn vader de natuur in en zochten we loodbolletjes uit de oorlog. We probeerden die om ter eerst te vinden. Het werd een hobby, die hobby werd een passie en uiteindelijk werd ik gebeten door alles wat met WOI te maken heeft.Zo besloot ik om er een artistieke wending aan te geven en aan de hand van onder andere authentieke oorlogsmaterialen de herinnering aan wat zich toen heeft afgespeeld levendig te houden. Het gaat tenslotte om veel militaire en burgerslachtoffers. Altijd iemands vader, altijd iemands kind," verklaart Jan Fieuw over ‘Faces of War’.