Feniks expo en fiets- en wandelroute
23 april 2021 - Diksmuide - Bron: Stad Diksmuide
Feniks fietsroute

De twee Feniksfietstochten (West: 39 km en Oost: 37 km) voeren je langs de veertien pittoreske dorpen rond Diksmuide. Onderweg ontdek je hoe deze kleine gemeenschappen zich na de oorlog terug rechtten en hoe de woonkernen van Oostkerke en Kaaskerke op een andere plek heropgebouwd werden. De infoborden in de dorpscentra tonen je de geschiedenis van elk dorp. 
 
Feniks wandelroute 

De erfgoedwandelroute Stadslink (3 km) toont exclusief beeldmateriaal over de wederopbouw van de stad na 1918. In het desolate puinlandschap zie je de eerste houten noodwoningen en winkeltjes opduiken. Door de massale arbeidskracht, de steun van landgenoten en internationale hulpmiddelen, werd Diksmuide vijf jaar na WOI in haar glorie hersteld. 
 
Feniksexpo 

Toen de stad na 1918 herleefde betekende dat niet enkel een heropbouw met stenen maar ook het herleven van mensen. In de expo volg je hoe enkele prille Diksmuidelingen hun leven weer op de rails kregen. Commissaris Focke wil de orde handhaven in deze verwoeste stad, Missiaen laat de lade rinkelen door het fronttoerisme en de jonge Celestine laat het leven opbloeien. 
 
Startpunt van de fiets- en wandelroute bij de dienst toerisme (Grote Markt 6). Gratis wegbeschrijving via de dienst toerisme of digitaal plannetje via www.bezoekdiksmuide.be/feniks2020. Tijdens het erfgoedweekend op 24 en 25 april 2021 is de expo in de verhalenkelder open op zaterdag en zondag van 10 tot 16.30 uur. Meer info via de dienst Toerisme (Grote Markt), www.bezoekdiksmuide.be/feniks2020, toerisme@diksmuide.be of 051 79 30 50.