Nieuw: Fietstocht Flyboys (Poperinge)
28 July 2021 - Poperinge - Bron: WO1-cel Poperinge
35 km – 10 haltes
Gratis te downloaden in de Erfgoedapp
Fietskaart met routebeschrijving te verkrijgen bij Toerisme Poperinge

Op Lijssenthoek Military Cemetery rusten 94 vliegeniers verbonden aan de Britse luchtmacht. Het is de grootste concentratie van piloten op een militaire begraafplaats. Flyboys, helden in de lucht maar even vaak ook het slachtoffer van brute technische pech of zware stress.Deze zomer neemt een fietsroute je mee naar markante plaatsen die verbonden zijn aan dit verhaal. Je vertrekt aan Lijssenthoek Military Cemetery, meteen ook de eerste halte. "De expo in het bezoekerscentrum loopt al twee jaar en is een goede inleiding op de fietsroute", vertelt Annemie Morisse, coördinator WO1-cel Stad Poperinge. Zij werkte de fietsroute uit: "In de expo vertellen we over de vliegvelden die tijdens de Eerste Wereldoorlog gesitueerd waren op grondgebied Poperinge. De fietsroute neemt je mee naar die locaties. We houden ook halt in bijvoorbeeld Mendinghem Military Cemetery. Daar ligt een vliegenier begraven die zelfmoord heeft gepleegd. Je kan er luisteren naar een audiofragment. Aalmoezenier Pat Leonard vertelt hoe deze gebeurtenis grote impact had op de collega-vliegeniers."

De lusvormige fietsroute is 35 kilometer lang en brengt je naar de voormalige vliegvelden in Abele, Proven, De Lovie en op ’t Hooghe. Er zijn haltes in Mendinghem Military Cemetery en Nine Elms. En er wordt een zijsprongetje gemaakt naar WO2, want de fietsroute passeert ook langs het monument voor piloot Stacey Jones.

Bij elke halte kan je foto’s of historische filmpjes bekijken of luisteren naar het verhaal van een piloot, een waarnemer, een aalmoezenier of een broeder van de St.-Sixtusabdij. De informatie bij de haltes kan je gratis downloaden in de Erfgoedapp: https://erfgoedapp.be/tour/1072. Dit is trouwens al de derde Poperingse tour die in de app is opgenomen. Naast de fietsroute Flyboys zijn er ook twee wandelingen opgenomen: "Pops by Night" en "Den Ommegang".

Voor wie ook nog graag een routebeschrijving op papier wil: de kaart met routebeschrijving is gratis te verkrijgen bij de Dienst Toerisme.

In het bezoekerscentrum Lijssenthoek kan je de expo Flyboys bezoeken, dagelijks, 9 – 18 uur, gratis toegang.