Vredesklassen Ieper lanceert gloednieuw programma voor basisscholen
18 februari 2022 - Ieper - Bron: Stad Ieper
Vredesklassen Ieper is een gloednieuw meerdaags programma op maat van klasgroepen uit het basisonderwijs (10-12 jarigen). Leerlingen worden twee of meer dagen op sleeptouw genomen door een educatieve gids rond het thema vrede, de missie waaraan deze stad haar naam verleent. Het programma biedt een goede mix tussen museumbezoek en actieve beleving in het landschap. ’s Avonds kan de Last Post bijgewoond worden en wordt er overnacht in een kwalitatief groepsverblijf in het centrum van Ieper. Vredesklassen Ieper biedt dit programma in één formule op één website aan (www.vredesklassen-ieper.be). Als twee dagen te kort zijn, kunnen bijkomende dagprogramma’s toegevoegd worden tot 5 dagen. 
 
Boeiend programma op maat van de klas

Na het afzetten van de bagage bij het groepslogies, trekken de leerlingen naar het In Flanders Fields Museum. Ze volgen er de workshop Droommuseum van Dré gevolgd door een begeleid bezoek aan het museum.
 
Na de lunch wandelen de kinderen in het voetspoor van Jeanne Mesdom die 11 jaar was toen de oorlog haar stad en haar familie in de greep kreeg. Er volgt een ontspanningsmoment op het speelplein en eenmaal terug in de hostel gaat de jeugd creatief aan de slag in de workshop 'Kinderen over Vrede'.
 
Na het avondeten wordt de dag afgesloten met het bijwonen van de Last Post plechtigheid.
 
Na het ontbijt op dag twee verlaat de groep het stadscentrum om het landschap te laten spreken. Het programma start aan de Menenpoort met een bezoek aan de vierstammige eik om daarna het voormalige oorlogslandschap in te trekken waarbij kinderen de littekens leren lezen die de oorlog heeft achtergelaten.
 
Een thematisch bezoek aan Hooge Crater Museum gaat hier verder op in en een speurtocht op het nabijgelegen Hooge Crater Cemetery geeft de headstones een stem.
 
Na de lunch in het Hooge Crater Themacafé wordt het verleden ingeruild voor een blik op de toekomst. De kinderen gaan tijdens de workshop 'Klimaat – Oorlog & Vrede' dieper in op de gevolgen van de klimaatverandering en bouwen nestkastjes (die ze mee naar huis mogen nemen) in het Vredesbos, waardoor de natuur wat dichter bij de school wordt gebracht.
 
Twee dagen is nog steeds krap om Ieper helemaal te ontdekken, daarom biedt de website extra programma’s om de uitstap tot 5 dagen te verlengen.

Dimitry Soenen, schepen van musea: "Het initiatief Vredesklassen Ieper komt tegemoet aan de vraag van leerkrachten om te kunnen intekenen op een kant-en-klaar programma waarbij leerlingen op een pedagogische verantwoorde manier ondergedompeld worden in het thema van oorlog en vrede. Het biedt bovendien een goede mix tussen leren en luisteren binnen de museummuren en er zelf mee aan de slag gaan en in het landschap. Er is voldoende ruimte voor ontspanning en het bijwonen van de Last Post dichtbij is een enorme troef. Als bestuur zijn we dan ook zeer tevreden met dit initiatief dat overigens groeide uit een unieke samenwerking tussen de stad, In Flanders Fields Museum, Hooge Crater Museum en Menin Gate Group Accommodation."