Nieuw themajaar rond WO I focust op het landschap
01 juli 2022 - Ieper
Unieke projecten en events zetten sporen van WO I in het Westhoek-landschap centraal in 2023-2024
 
Toerisme Vlaanderen heeft 25 projecten van publieke en private partners in de Westhoek gehonoreerd die de sporen van WO I in het Westhoek-landschap ontsluiten. De focus in elk van de gekozen activiteiten ligt op de ontdekking van het landschap, dat tot op vandaag de sporen draagt van de Eerste Wereldoorlog.

“De Westhoek is een blijvende stille getuige van wat er zich hier tijdens de Eerste Wereldoorlog afspeelde. De gekozen projecten nemen de bezoekers mee op ontdekking doorheen dat landschap, en laten hen kennismaken met de vele verhalen die er letterlijk voor het rapen liggen, zodat we de gruwel die zich hier afspeelde nooit zullen vergeten”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.
 
Themajaar zet de Westhoek terug in de kijker

Het project “Het Landschap Getuigt” heeft als doel om tijdelijke en blijvende thema-initiatieven te ontwikkelen die het oorlogs- en vredeverhaal van de Westhoek versterken. Daarbij kunnen bestaande toeristische producten in de Westhoek worden aangevuld, of kunnen er nieuwe worden ontwikkeld. Het project rond “Het Landschap Getuigt” wil zo in 2023 en 2024 een sterk programma presenteren vol boeiende tentoonstellingen, belevingsplekken, evenementen, aangepaste wandel- en fietsroutes die de getuigenissen van het landschap op een aantrekkelijke, toegankelijke en betekenisvolle manier tot bij het grote publiek brengen. Toerisme Vlaanderen stelt 2,5 miljoen euro ter beschikking om de nieuwe projecten te ondersteunen.

Publieke en private partners konden sinds april voorstellen indienen in vijf categorieën:
  • Overkoepelende expo met grote internationale uitstraling
  • Expo’s met (inter)nationale uitstraling
  • Kleinere expo’s met beperktere (inter)nationale uitstraling
  • Events en artistieke projecten met (inter)nationale of beperktere uitstraling
  • Beleving in het landschap
Er werden 35 dossiers ingediend, een jury heeft er uiteindelijk 25 geselecteerd. Zij ontvangen vanuit Toerisme Vlaanderen steun om hun project uit te werken. Het gaat onder meer om een tijdelijke tentoonstelling 'For Evermore' in het In Flanders Fields Museum in Ieper, een fietsfestival 'Modderland' van Muziekcentrum Dranouter op verschillende WOI-sites in Heuvelland, evocaties van de Last Post in het landschap, een dag vol beleving rond 100 jaar Guynemer-monument, een deelluik over het landschap in het Kunstenfestival Watou, maar ook theaterwandelingen, belevingsroutes in het landschap en sportieve events langs de frontlinies.

Klik hier voor een volledig overzicht van de gehonoreerde projecten.
 
“Het themajaar wil voortbouwen op de sterke reputatie die de Westhoek en Vlaanderen hebben verworven na de herdenking van WO I tussen 2014 en 2018,” verklaart Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van Westtoer. “Na enkele moeilijke jaren is het enthousiasme om nieuwe zaken te ontwikkelen bij zowel de publieke als de private partners groot. De inhoudelijk sterke dossiers bewijzen dit. Vanuit Westtoer zijn we vereerd om de coördinatie van dit Vlaamse project op ons te kunnen nemen, een blijk van de goeie samenwerking tussen Toerisme Vlaanderen en Westtoer.”
“Het themajaar is ook een impuls om de belangrijkste buitenlandse markten, met de Britse markt op kop, terug naar de Westhoek te halen,” licht Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen toe. “Na Brexit en de covid-crisis willen we heel graag zowel individuele bezoekers als (school)groepen uit het buitenland opnieuw met open armen verwelkomen in de Westhoek.“
 
Landschap als stille getuige

De Westhoek is het herdenkingslandschap bij uitstek. De zorgvuldige situering van de militaire begraafplaatsen is niet toevallig: ze vormen als het ware een afdruk van het voormalige front op de kaart van Europa. Strijdende partijen en nationaliteiten zijn door de begraafplaatsen voor eeuwig verankerd in de bodem én het landschap van de Westhoek, en zijn voor altijd stille getuigen.

De begraafplaatsen, monumenten en andere landschapsrelicten maken de oorlog voelbaar voor de bezoeker. Daarnaast zijn er in de regio ook veel plekken waar het verleden niet meer zichtbaar is, maar waar vele verhalen aan verbonden zijn.