Open Monumentendag op Bedford House Cemetery
03 september 2022 - Zillebeke - Bron: CWGC
GEANNULEERD NAAR AANLEIDING VAN HET OVERLIJDEN VAN KONINGIN ELIZABETH II

Op 11 september 2022 neemt de Commonwealth War Graves Commission deel aan Open Monumentendag op Bedford House Cemetery (Rijselseweg, Ieper). Dit jaar terug een uitgebreid en vernieuwend programma, aansluitend bij het Europese Thema ‘Duurzaam erfgoed’, met een exclusieve rondleiding op de compostboerderij, ontdekking van de 100-jaar oude kasteelruïnes, en een workshop graveren. Nieuw dit jaar zijn ook de workshops ‘maak je eigen insectenhotel en zaadbollen’.  
 
CWGC maakt haar eigen compost Waar gaat de CWGC met alle tuinafval heen, na het maaien en snoeien van die hectares kleurrijke begraafplaatsen? Naar haar eigen compostboerderij natuurlijk! Een jarenlange opgebouwde knowhow door onze experten en het juiste materiaal, zorgt ervoor dat de organisatie in staat is haar eigen compost te maken en te gebruiken! Dit komt ten goede van het bodemleven en de biodiversiteit op de begraafplaatsen. Onze experten nemen je exclusief mee op sleeptouw door de compostboerderij. Elk uur start een rondleiding van 10u tot 16u. Reserveren is niet nodig. 
 
De handen vuilmaken  

Leuk voor groot en klein zijn de workshops “Maak je eigen insectenhotel en wilde bloemenbollen”. Samen met onze experte in biodiversiteit bouw jij mee aan een groot insectenhotel op de begraafplaats. Je kan ook timmeren aan jouw exemplaar voor thuis. Daarnaast kan je ook je eigen bloemenzaad mixen tot zaadbolletjes. Wij voorzien alle benodigdheden. Daarna rest enkel nog te genieten van de bloemetjes en bijtjes in je tuin en trots te wezen op jouw bijdrage bij de biodiversiteit! Aansluiten bij de workshop kan de ganse dag tussen 10u en 17u, gratis en zonder reserveren.  
 
Het verhaal achter de 100-jaar oude kasteelruïnes  

Naast de rijke oorlogsgeschiedenis van Bedford House Cemetery, vind je er verscholen tussen meer dan 2000 grafstenen van Commonwealth soldaten ook ruïnes van Chateau Rosendaal, ooit een prachtig landhuis omringd door bomen en grachten.  Archeologe van de Commonwealth War Graves Commission: “Het Duitse leger heeft dit terrein aan de Kemmelbeek nooit bezet, maar toch werd het kasteel volledig vernield. Het kasteel diende als veldhospitaal en hoofdkwartier van gevechtseenheden! Hier huist zoveel geschiedenis, dat architect Von Berg 100-jaar geleden koos om de resten van het kasteel in zijn ontwerp te integreren. Ik wil nog niet te veel prijsgeven van de rondleiding, maar de authentieke ijskelders zijn er nog steeds, al wonen er nu vleermuizen!”.  Ga mee met onze op rondleiding. Elk uur, op het uur, start een rondleiding van 10u tot 16u. Reserveren is niet nodig. 
 
Ook jij bent een steenkapper! 

Workshop ‘‘beitel je initialen uit natuursteen” leert je wat er komt kijken bij het in ere houden en restaureren van de grafstenen van de Commonwealth War Graves Commission. Neem zelf de beitel in de hand en probeer het eeuwenoude ambacht onder begeleiding van meester steenkappers! Je krijgt een stukje natuursteen mee naar huis, waar je zelf met de graveermachine je initialen hebt uitgekapt. Ook deze workshop is gratis en open voor iedereen de ganse dag tussen 10u en 17u op Bedford House Cemetery. 
 
Praktisch 
  • Meer info? Dat kan via www.cwgc.org/opendays, per mail via visitorcentre@cwgc.org, in het CWGC-informatiecentrum (Menenstraat 33, Ieper) of telefonisch op 057 35 27 91 (van woensdag tot zondag, tussen 10u en 18u).  
  • Rondleidingen starten elk uur op het uur tussen 10u en 17u. (laatste rondleiding start om 16u). 
  • Deelnemen aan de workshops kan doorlopend doorheen de ganse dag. 
Open Monumentendag is een initiatief van Herita, partner van Onroerend Erfgoed Vlaanderen. Deelname is gratis. Voor het volledige programma, ga naar www.openmonumentendag.be