Wielrenster Belle de Gast fietst voor vrede van Doorn (NL) naar Ieper: Pedaling for Peace
15 November 2022 - Ieper - Bron: Stad Ieper
De Utrechtse wielrenster Belle de Gast fietst op 18 en 19 november 2022 van Doorn via Antwerpen naar Ieper. Met deze rit wordt, een week na de jaarlijkse herdenking van de Wapenstilstand in 1918, de vrijheid gevierd en worden drie historische plekken met elkaar verbonden. Na 104 jaar fietst Belle de Gast naar de streek van het voormalige front. Met de fietstocht verbindt zij sport met cultuur en vraagt zij aandacht voor vrede, vrijheid en gelijkheid als fundamentele waarden en universele rechten voor elk individu en iedere maatschappij en gemeenschap. Belle benadrukt hiermee de betekenis van de fiets voor mobiliteit, gezondheid en emancipatie.


 
Op vrijdag 11 november wordt jaarlijks stil gestaan bij de Wapenstilstand en het einde van de Eerste Wereldoorlog. Vrede en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend. Ieper en Doorn zijn allebei plaats van herinnering voor die Eerste Wereldoorlog. Doorn was tussen 1919 en 1941 het ballingsoord van de Duitse ex-keizer Wilhelm II, een van de hoofdrolspelers uit die oorlog. Ieper was na vier jaar strijd compleet verwoest en moest helemaal opnieuw worden opgebouwd. Antwerpen is de stad van waaruit in oktober 1914 bijna 1 miljoen Belgen naar Nederland vluchtten. De fietstocht symboliseert de verbinding en samenwerking tussen de plaatsen van herinnering.
 
Fietsen voor vrede en vrijheid

Na mooie jaren als wielrenster beëindigt Belle de Gast dit jaar haar professionele wielerloopbaan. Ook na haar jaren in de topsport blijft zij zich inzetten voor het verbinden van cultuur en sport. Zij wil benadrukken welke betekenis de fiets kan spelen bij het oplossen van maatschappelijke problemen op het vlak van gezondheid, mobiliteit, emancipatie en integratie.
Op 18 en 19 november rijdt zij van Doorn naar Ieper. Tijdens de koersen in Vlaanderen viel haar aandacht op de vele oorlogsmonumenten, de geschiedenis en vele slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Belle wil met deze fietstocht stilstaan bij het belang van vrede en gelijkwaardigheid. ‘Verandering begint bij jezelf’, aldus Belle, ‘ik wil van betekenis zijn en de aandacht vestigen op een hoopvolle toekomst’.
 
Start en route

De fietstocht start op 18 november in het paviljoen van Museum Huis Doorn. Na tussenstops in Asperen, Willemstad en Bergen op Zoom wordt Belle de Gast in Antwerpen verwelkomt. De volgende dag gaat de route verder richting in Ieper. Het laatste stuk van Tyne Cot naar Ieper wordt de wielrenster begeleid door enkele leden van de Ieperse wielertoeristenclub De Platte Tube. De aankomst aan het In Flanders Fields Museum is voorzien omstreeks 15.30 u. ’s Avonds legt Belle de Gast een krans neer tijdens de Last Post aan de Menenpoort. Op verschillende plekken langs de route worden Eerste Wereldoorlog monumenten en gedenkplekken in Nederland en Vlaanderen bezocht.
 
Samenwerking

Museum Huis Doorn ondersteunt – in samenwerking met het In Flanders Fields Museum te Ieper en het Vredescentrum Antwerpen – de wielertocht van Belle als een tocht voor de vrede. Bij het startpunt in Doorn, de tussenstop in Antwerpen en bij het eindpunt in Ieper wordt Belle de Gast officieel ontvangen door de organisaties.