In Flanders Fields Museum viert 25e verjaardag met heel wat activiteiten
31 January 2023 - Ieper - Bron: In Flanders Fields Museum
In Flanders Fields Museum presenteert een veelzijdig en ambitieus programma van tentoonstellingen en evenementen in 2023
 
Met de nieuwe expo ‘Raoul Servais. Oorlogsherinneringen’ opent het In Flanders Fields Museum een rijk en ambitieus jaarprogramma van tentoonstellingen en evenementen. De artist in residence van dit jaar is de Oekraïense kunstenaar Nikita Kadan. De internationale tentoonstelling For Evermore brengt begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog voor het voetlicht. Schoolgroepen uit binnen- en buitenland kunnen een nieuwe educatieve tour boeken waarbij onder meer Yorkshire Trench & Dug-out bezocht wordt. Met een uitgebreid programma rond Wapenstilstand sluit In Flanders Fields Museum zijn jubileumjaar af.

Raoul Servais. Oorlogsherinneringen

Het In Flanders Fields Museum stelt met Raoul Servais en Raoul Servais Collection een tentoonstelling samen die focust op het thema oorlog in het leven en werk van de internationaal bekroonde Belgische filmmaker en animator. Servais maakte als jonge gast de Tweede Wereldoorlog mee en groeide op met de verhalen van zijn moeder en ooms over de Eerste Wereldoorlog. De expo bevat naast de projectie van enkele kortfilms waaronder het recente 'Der Lange Kerl' (2022), tekeningen, schilderijen en objecten uit de Servais collectie. De tentoonstelling loopt tot 31 mei 2023.Tegelijkertijd loopt in Cultuurcentrum Het Perron de tentoonstelling ‘Raoul Servais. Een wereld tussen Magie en Realisme’ die de persoon, zijn artistieke processen en zoektocht naar technieken belicht. Deze expo, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting en Raoul Servais Collection, loopt tot 12 maart 2023. De Koning Boudewijnstichting brengt tevens een nagelnieuw boek uit met de oorlogsherinneringen van Raoul Servais.

For EvermoreOp 28 april opent een internationale tentoonstelling in de Koninklijke Zaal van de Ieperse Lakenhallen over de talrijke militaire begraafplaatsen als één van de laatste getuigen van de Grote Oorlog. ‘For evermore. Begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog’ combineert unieke objecten en persoonlijke verhalen met interactieve en multimediale opstellingen in een prikkelende presentatie. Deze expo is het ideale vertrekpunt om het voormalige én hedendaagse oorlogslandschap van de Westhoek met zijn ruim 200 Commonwealth, Franse, Belgische, Duitse en Amerikaanse begraafplaatsen te verkennen. For Evermore kadert in het regionale project Landscapes dat gecoördineerd en ondersteund wordt door Westtoer en Toerisme Vlaanderen.

The Salient Illustrated Schoolgroepen uit binnen- en buitenland kunnen bij In Flanders Fields Museum een nieuwe educatieve tour boeken. ‘The Salient Illustrated’ start met een bezoek aan het museum, waarna leerlingen Yorkshire Trench & Dug-out bezoeken, de enige authentieke (gerestaureerde) loopgraaf op het correcte historische tracé in de Noordelijke Ieperboog. Het educatieve team begeleidt de scholieren in een wandeling langs slagveldbegraafplaatsen zoals Caesar’s Nose en Colne Valley Cemetery. Onderweg vormen tekeningen van de Britse cartoonist Dave Chisholm, die 25 jaar voor ‘The Sunday Times’ en ‘The Daily Telegraph’ werkte, een hulp om het oorlogslandschap beter te begrijpen.

Artist in Residence Nikita KadanNikita Kadan is een Oekraïense kunstenaar die woont en werkt in Kiev. Hij werkt met verschillende media, waaronder installatie, beeldhouwkunst, schilderkunst, collage. Nikita Kadan is een van de Oekraïense kunstenaars die in de kunstwereld verscheen in de nasleep van de Oranje Revolutie en vertegenwoordigde Oekraïne op de Biënnale van Venetië in 2015. Als artist in residence van In Flanders Fields Museum in 2023 dompelt hij zich momenteel onder in het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in België. Vanaf juli zal zijn installatie in het museum te zien zijn, waarbij hij de associatie tussen de Eerste Wereldoorlog en de oorlog die volop woedt in zijn thuisland niet uit de weg zal gaan.
 
25 jaar In Flanders Fields Museum

In 1998 opende In Flanders Fields Museum voor het eerst zijn deuren. Meer dan drie miljoen bezoekers en 25 jaar later, vieren we het bestaan van een kwart eeuw In Flanders Fields Museum. Het programma wordt gekoppeld aan ‘Mozaïek’, het creatief toonmoment van de Ieperse culturele sector. Op 13 mei staat een debatavond over de gelijkenissen (en de verschillen) tussen de oorlog in Oekraïne en de Eerste Wereldoorlog geprogrammeerd. Op zondag 14 mei, moederdag, bezingt een muzikale voorstelling het lot van vrouwen en moeders in tijden van oorlog. Gedurende het hele weekend gooit het kenniscentrum zijn deuren open en krijgen de bezoekers van het museum de gelegenheid om de verhalen achter de objecten te ontdekken.
 
Wapenstilstand 2023 programma

Op de vooravond van Wapenstilstand gaat voor de 15de keer de 11 novemberlezing door. De gastspreker van vorig jaar, Geert Mak, leverde een heel gesmaakte en druk bijgewoonde editie. Het is de ambitie van de organisatoren, Vredesstad Ieper, het Vlaams Vredesinstituut en In Flanders Fields Museum, om ook dit jaar weer een gepaste en spraakmakende centrale gast te verwelkomen. Na de jaarlijkse 11 november plechtigheid onder de Menenpoort, staat In Flanders Fields Museum stil bij de burgerslachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Ieper omkwamen. Bronzen sleutels herinneren aan de dag en de plek van het overlijden. Tijdens een wandeling krijgen deze slachtoffers een gezicht en worden de historische gebeurtenissen en de omstandigheden geduid.

Meer info: www.inflandersfields.be